Някогашната реклама

kolonaПрез 1925 година рекламата не само е добре позната на ямболските индустриалци и търговци, а и намира широко място по страниците на най-тиражния тогавашен ямболски вестник ”Тракиец”.

„Рекламата е душата на търговията”, прокламирал собственикът на печатното издание Иван Марангозов, предпочитащ да се нарича стопанин-редактор. Синът на знаменития печатар Костадин Марангозов, открил първи печатница край Тунджа, наречена „Светлина”, много добре знаел какво прави. Седмичният вестник „Тракиец” вървял като топъл хляб и в Ямбол, и в Елхово, и в Каваклий (сегашният Тополовград), както и по селата. Рекламата можела да атакува клиентите и така:

ПЪТНИЦИ ЗА КАВАКЛИЙ! Съобщавам ви, че наех известния хан-хотел на Братя Влайкидис (Гетовия хан), когото преименувах хотел ”Деде-Агач ”.

Той е единствено най-хигиеннния и модерно мебелиран в града ни – ПРЪВ ПО ЧИСТОТА, ЧЕСТНОСТ, БЪРЗА ПРИСЛУГА  и СТРОГА ФАМИЛИАРНОСТ.

С почит: Димо Бояджиев.

Търговските пътници можели да си отдъхнат, ако приемем рекламата на господина Бояджиева за чиста монета, но е далеч по-вероятно в Каваклий да са се гонили тахтаби из хотелските стаи, както и да се е налагало съжителството с други инсекти. Много е вероятно, тъй като дори в най-големия град в региона – Ямбол, нямало свестен хотел, и това неведнъж се коментирало край Тунджа. Имената на тукашните хотели били гръмки – „Нова Америка”, „Стара Америка”, ала съвременниците твърдят, че едва с появата на хотел ”Европа” на Паско Кулов в средата на тридесетте години, Ямбол можел да приеме гости по европейски маниер.

Край Тунджа не дремели, а гръмко обявявали:

Шевна машина ”Британия”- 1000 бода в минута-продава в брой и на изплащане – Ат. Гривов Ямбол.

„Британия” не била без конкуренция сред домакините и широкоизвестният в ония години търговец Андон Нойков също имал отговор, който се наричал шевни машини ”Гритунер”.

Не всяка стока може да бъде изискана, а и не било нужно, защото светът край Тунджа бил пъстър и за всеки влак имало пътници.

РУСКИТЕ ГАЛОШИ марка ”Треуголникь” с всемирна известност, които за 10 години бяха изчезнали от пазаря тази година идват да изместят всички други пародии на галоши. Продават се с гаранционни бонове за 1-годишната им трайност.

Червената триъгълна марка на фабриката е повече от всякаква гаранция.

В Ямбол се намират само в магазина на Д. Маров

Ако някой си мислел лесно да спечели пушачите, жестоко бъркал. Марките „Загорка”, ”Напредък” и ”Тракия” предлагали от гибелното блаженство на ямболци, а в ония години в града се виел никотинов дим на поразия, както ни обаждат и протоколните книги на най-елитното учебно заведение – Педагогическата гимназия.

Папиросите и тогава, както и днес, вървели с питието, затова и Панайот Тотев и сие ударили солидна реклама по страниците на вестник ”Тракиец”:

БИРАРИЯ „Ямбол” в град Бургас – чисти натурални бели и червени вина, гроздова ракия и финни коняци. Точи се винаги отлежала бира. Закуски студени и на скара. Прислуга бърза и акуратна.

Не ми казвайте, че ви е налегнала жаждата след подобни обещания, защото зная, че вие знаете, как българинът в ония години е умеел и да работи, и да пирува.

Борислав Ненов

About the Author :