НЧ „Умение-2003” събра младежи от областта чрез тренинг „Здравословен кодекс на доброволеца”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЯбълки и круши помогнаха на младежи от Ямбол, Болярово, Горска поляна, Роза, Ботево, Златари, Веселиново, Джинот да се опознаят и да създадат доброволчески екип, който да популяризира необходимостта от здравословно хранене като превенция срещу затлъстяването, анорексията и булимията. Обучителният тренинг под надслов „Здравословен кодекс на доброволеца” е част от проектната инициатива „Благотворна готварница”, реализиран от НЧ „Умение-2003” с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по Националната програма за младежта, подпрограма „Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ продължение на 2 дни чрез ролеви игри, забавни тестове, презентации и практически упражнения в к-с „Екатерина” младите хора търсеха отговори по темите „Кантар за доброволчество”, „Навиците, които ми подуват корема”,  „Организация и безопасност в моята кухня”, „Тихите отрови в нашата храна”,  „Как да се оплачем ефективно, когато нарушават потребителските ни права?”, „Икономично портмоне за здраве или как да планираме правилно семейния си бюджет”. Усвоиха и основните тънкости в кухнята чрез занимания с професионален готвач, както и как да приготвят весели и здравословни закуски за пикник.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ рамките на семинара младите хора посетиха и мандрата на „Български йогурт”, където се запознаха с пътя на преработката на млякото в качествено сирене и кашкавал и с начините да разпознават на търговските витрини истинските млечни продукти от изкуствените, както и продуктите, които са неправилно съхранени или са с изтекъл срок на годност.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПредоставените от Регионална здравна инспекция – Ямбол информационни материали им помогнаха да изчислят собствения си индекс на телесна маса, да разучат здравословната хранителна пирамида и да изготвят индивидуални програми за хранене за себе си и своите семейства.

Следващите дейности по проекта ще позволят на младежите да демонстрират пред своите близки и приятели начините за осигуряване и приготвяне на питателна храна. Домашният брейн-сторм маратон ще бъде заснет на любителски филми, които ще бъдат популяризирани чрез социалните мрежи.

Всеки, който проявява интерес към темата, може да се присъедини към младите доброволци чрез e-mail: [email protected] или на телефон 046/910868.

About the Author :