НЧ “Умение-2003” спази традицията за Трифон Зарезан

Ямбол, 13.02. 2021 г.

„Тази година нека гроздето да е колкото този калпак – голямо, да е сочно и хубаво! Да прелива в този дом от здраве, берекет и любов! Амин!“. С тези наричания организаторът в НЧ „Умение-2003“ Костадин Иванов изпълни традиционния ритуал „зарязване“ в двора на бившата винарна на стария ямболски род Казакови.

Със специално създадени за тазгодишните Трифунци  танци танцьори от ансамбъл „Радика“ поздравиха всички жители в района на улица „Дамполис“ в Ямбол с празника на виното и любовта. А за Царица Лозница и Цар Трифон председателят на читалището Петьо Анастасов короняса сегашните стопани на дома на Казакови – Гергана и Живко Вълеви. Самата Царица, облечена в наследената от прабаба си автентична носия, посрещна гостите с вкусна  пита и червено вино и пожелания пандемията по-скоро да си отиде и годината да е берекетлия за всички българи.

Макар и млади, Гергана и Живко Вълеви са изключителни ценители на традициите. В дома им се пазят, както части от лина, където навремето родът Казакови е преработвал изкупеното от ямболските производители грозде и е наливал виното, така и стари носии, бъклици, менчета, газени лампи и други предмети, с които нашите баби и дядовци са преживявали

About the Author :