НУ „Проф. П. Нойков” празнува

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПетър Михайлов Нойков е роден на 27 април 1868 г. в гр. Ямбол. Основно образование получава в трикласното училище при църквата “Св. Георги” в родния си град. Средно образование завършва като частен ученик в Софийската държавна класическа гимназия. След като учителства няколко години, през лятото на 1893 е изпратен от Министерството на просвещението да следва в Швейцария. След това изучава педагогика и философия в Лайпцигския университет. От 1 декември 1899 г. е преподавател в Софийския университет, а през 1905 г. става първият български професор по педагогика. Проф. П. Нойков оставя богато научно наследство. Автор е на “Учение за активното образование”, “Физиологически прояви на половото съзряване у българските ученици и ученички”, “Поглед върху развитието на българското образование до Паисия” и много други публикации, статии и изследвания. В периода 1911 – 1912 и 1914 – 1915 е декан на Историко-филологическия факултет в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПериода 23 март – 23 април е обявен за месец на детската книга и целта на всички изяви в НУ „Проф. Нойков” – град Ямбол е да вдъхнат любов на малчуганите към четенето и обществеността да оцени важността на детската книга и литература за деца. Всички изяви през този период са посветени на патрона на училището Петър Нойков – първият български професор по педагогика.

Началото бе поставено с колективните посещения на малките първокласници в училищната библиотека. Може ли да  забравите първото си посещение в царството на книгите – библиотеката? Едва ли! При вида на толкова много книги, събрани там изпитваш страхопочитание и респект, обхваща те желание да прочетеш всяка от тях! Навярно така ще бъде и с първокласниците от НУ „Проф. Петър Нойков” – Ямбол?! Неусетно дойде времето, когато вече са изучили всички буквички от нашата азбука, макар и  сричайки, децата могат да четат сами. Точно сега е момента, в който е време за среща с книжките в библиотеката. В продължение на един учебен час библиотекар и първокласници се забавляваха и децата научиха интересни неща за книгите и значението им в живота ни. „С книгите може да пътувате навсякъде по света, да видите чудесата, сътворени от човека, да се смеете, тъгувате и радвате с любимите герои, да летите  в Космоса дори, или както е казал Н. Павленко: „Книгата прави човека господар на Вселената” – изтъкна библиотекарката. След беседата децата се включиха с огромен интерес в литературните игри: „Гатанки с Пипи” и „Открий думата” – игра на четене,  изпитаха истинска радост и задоволство при правилен отговор.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПочти във всяка къща  трябва да има домашна библиотека, защото „Дом, в който няма книга, прилича на тяло, лишено от душа” –казва Цицерон.

За библиотекаря остана вярата, че тази първа среща с библиотеката ще се окаже съдбоносна за тях, че това е началото на дългия път и любов към книгите, която ще остане завинаги. Завинаги, защото в книгите е ключът към знанието!

Няколко бяха почивните дни, сред които  и денят 1 март, когато за децата е огромно щастие и радост да получат и се окичат с красиви и оригинални мартеници.  В компютърния кабинет бе представена презентация за учениците за запазената и до днес единствено наша българска традиция –  Баба Марта – окичване с мартеници. На мултимедия по оригинален и интересен начин бе представена легендата за мартеницата. Как хубаво го е измислил народът – с красота срещу злото!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОще един празник бе през почивните дни – 3 март – Освобождението ни от османско владичество,който с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. е обявен за  национален празник на България.

Тази светла дата бе отбелязана в училище „Проф. П.Нойков” – Ямбол с поредица от изяви:

–       бе аранжирана изложба от литература в библиотеката и фоайето;

–        направено табло от фотоси „3 март – Освобождението,

–       литературно четене в библиотеката

–        представена презентация  за учениците от училището ни.

Датата 3 март отбелязва възкресението на един народ, който в продължение на близо 500 години беше без политическа и духовна свобода, народ, чиято духовна и материална култура бе подложена на унищожение. За освобождението на българите пътят към свободата е стръмен и кърваво-мъченически: път на борба за роден език,  за богослужение на църковнославянски, за църковна независимост, за родно училище. В борбата с перо и оръжие участват монаси и свещеници, учители, занаятчии и всички устремени към желаната свобода. Чрез презентация бе направен обзор на борбата и помощта на други народи за освобождение на българския народ от турско робство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПризнателният български народ е увековечил подвига на всички, участващи в борбата за освобождението като е издигнал паметници на местата, свързани с героичните боеве, Плевенската панорама и връх на приложното изкуство и един от най-мащабните.  Най-добрите писатели и поети са написали литературни творби – стихове, поеми, повести, романи. По някой от тях са направени филми. Издадени са юбилейни марки. Видни български художници, както и участника в боевете край Плевен руски художник-баталист Василий Верешчагин са нарисували прекрасни картини.

Поредната изява е съвместна – на училището и НЧ „Пробуда-1909” – Ямбол. След тържествата на Буквите „Вече сме грамотни”, първокласниците присъстваха на интересна инициатива  – детско утро „ В света на приказките” за отбелязване на Международния ден на детската книга. В литературни игри „Отгатни приказката”,”Изброй приказници” и пр.,  в невероятна забава децата оцветиха илюстрации от приказката на Шарл Перо „Котаракът в чизми”, след което ги подвързаха в книжки, които бяха подарени от организаторите за спомен от забележителното и оригинално  детско утро.

С литературен празник „Братя Грим – майстори на приказката” четвъртокласниците от НУ „Проф. Нойков” отбелязаха 230 години от рождението на немския приказник Якоб Грим в Регионална библиотека „Г.Раковски”. Чрез интересно подготвена и представена от г-жа Тодорка Димитрова презентация, те направиха пътешествие по пътя на двамата братя. Празникът продължи с викторина и интересни игри – Бърканица в приказките, Довърши заглавието и Главоблъсканица.

За разлика от други години сега учениците бяха във ваканция на най-светлия християнски празник Великден. Затова ръководството и учителите на вторите класове решиха да изпреварят събитията. Съвместно с РИМ – Ямбол в етнографска къща в квартал Каргон г-жа

Динка Ангелова – етнограф в музея запозна децата с различни техники на боядисване и рисуване на великденски яйца. Това е цяло изкуство, още от древността бабите са багрили яйцата с натурални бои, приготвени от треви и билки, а всяка домакиня се стараела нейните да бъдат най-красиви, най-оригинални, най-шарени. За целта още в ранни зори започвали да варят яйцата и приготвят своите тайнствени багри, смесвайки различни треви в котлите. С помощта на г-жа Ангелова и своите учители те се учиха да боядисват и украсяват яйца. А след това  с гордост сочеха своите на уредената изложба от рисунки и красиви шарени великденски яйца в училище.

Българските традиции са живи, предават се от поколение на поколение. Такава беше и целта на този нагледен урок по родолюбие за багрене и рисуване на великденски яйца.

Веднага след пролетната ваканция започна Седмицата на детската книга и изкуствата за деца. Разнообразни инициативи се проведоха през нея:

–       Изложба от литература в библиотеката и фоайето

–       Конкурс за рисунка по прочетена книжка

–       Изложба от най-добрите рисунки

–       Литературни четения в библиотеката

–       Среща с Юлияна Донева  –  автор на поезия и проза за деца и възрастни, преводач

Начално училище „Проф. Петър Нойков” – град Ямбол кандидатства и спечели проект по Национална програма „Училището – територия на учениците” –  Модул „Подкрепа на обучението в начален етап”.

На 20 април 2015 година бе тържествено открит новият Клуб по интереси по тази Програма от директора на училището Дора Хаджипетрова. В словото си тя изтъкна, че тук учениците ще могат да развиват своите умения по интереси в уютна и приятна обстановка – оборудвана библиотека, удобни канапета и маси за писане, рисуване и игри. Над 400 тома детска литература от наши и световни класици, майстори на приказката и поетичното слово очакват учениците да се потопят в прекрасния свят на книгите, за подпомагане и развитие за по-бързо четене.  А за развлечение са осигурени и интересни игри, с които децата да подобрят математическите действия – събиране и изваждане;  да развият тяхното умение за  съобразителност;  да бъдат креативни, изобретателни. Когато е включена подходящо в цялостния учебно-възпитателен процес, играта изпълнява важна роля за формиране на личността както в познавателната  и емоционална сфера, така и поведенческата.

Откриването на Клуба по интереси се превърна в истински празник за учениците и техните учители и ръководители. В продължение на час всички се забавляваха и веселиха.  Певческата група „ Славееви гласове” с ръководител  Паулина Чорбаджийска откри концертната програма. Индивидуалните изпълнения на сладкопойните чучулиги в акомпанимент на нежните звуци на китарата на Стойко Димитров очароваха публиката и тя ги изпрати с нестихващи овации. Много ученици  рецитираха стихове, представиха и драматизации като истински актьори. А огнените ритми на танцовият състав с ръководител Митка Ончева накара всички да се хванат и в залата се изви  кръшно българско хоро.

Доказано е, че най-ефективната учебна среда за децата е тази, която им предоставя вълнения и приятни  емоции. Такава, която да спомогне за положителния им поглед върху въпроса с обучението.

Клубът по интереси е още една придобивка за училището, която ще  подкрепи и разнообрази  обучението на учениците в начален етап на образование. И ще създаде много вълнения и приятни емоции,  ще развие творческите им заложби.

Следващата изява е във връзка с 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Книгата е живата връзка между хората в едно и също време и между бащите и техните деца. Книгата е най-богатата памет на човечеството.

Четенето е наркотик, колкото повече четем, толкова повече го желаем!

На този ден в цяла България в библиотеки и училища се провежда маратон на четенето и срещи с поети, писатели и издатели. И НУ „Проф. П.Нойков” – град Ямбол се включи в маратона на четенето, на който присъстваха всички ученици от вторите класове. Празника е посветен на Световния ден на книгата и авторското право и патрона на училището Петър Нойков – първият български професор по педагогика. С него завършва и обявения Месец на детската книга в училището ни.

Специален гост бе ямболският творец Генка Богданова. Пише лирика, римувани приказки, сатира, басни, разкази и есета, хайку,  прави поетични преводи от руски език.

И тази година се проведе  ХІІ ежегоден спортен турнир за купата на професор Петър Нойков  с участието на НУ „Професор  Петър Нойков”, НУ „Св.св. Кирил и Методий”, ОУ „П.Р.Славейков” и ОУ „Николай Петрини”. От крайния резултат:

І място – НУ „Св. Св. Кирил и Методий”

ІІ място – ОУ „П.Р.Славейков”

ІІІ място – НУ „ПРОФ. Петър Нойков”

ІV – място – ОУ „Николай Петрини”

не всички учениците си тръгнаха удовлетворени от своите резултати, но заредени с много енергия и желание за победа на следващия турнир.

Всички проведени мероприятия обогатиха учениците, донесоха им много радост, красиви емоции, вълнуващи лични срещи с любими детски автори и вдъхнаха оптимизъм и вяра в тях самите и желание да представят достойно своя патрон – професор Петър Нойков.

 

                                                                                              Таня Кирова – библиотекар    

 

 

About the Author :