Нужен е президент като Румен Радев при съществуващия миграционен проблем

DSCN4345Нужен ни е президент като Румен Радев, той е кандидатът, заел най-категоричната позиция по миграционния проблем, бе категоричен народният представител от БСП Атанас Мерджанов по време на дискусия на тема „Миграционният проблем – /без/действията на институциите“, състояла се на 2 ноември вечерта в Ямбол. Тя бе организирана от Младежкото обединение в БСП-Ямбол, с участието на члена на Изпълнителното бюро на БСП Крум Зарков, народните представители Таско Ерменков иАтанас Мерджанов. Зала „Иван Попов“ в НТС бе препълнена с хора от Сливен, Айтос, Елхово, Стралджа и Ямбол, включително активисти от протестите в Ямбол и Бояново. В ролята на домакин и водещ бе Николинка Генчева, лидер на Младежкото обединение в Ямбол.

DSCN4347Крум Зарков мотивира позицията на левите по мигрантския проблем в страната. Няма създадена организация за отделяне на икономическите мигранти от истинските бежанци, бе основната му критика. Позицията на БСП е България да изпълнява всички подписани международни споразумения, но „не можем да понесем мизерията на целия свят“. Затова и като държава трябва да заявим, че не можем да приемем повече от определен брой мигранти за точно определен период. Бежанците над този брой не бива да бъдат допускани у нас. Яростна съпротива срещу каналджийството; мигрантите, които приемат да бъдат интегрирани, не трябва да имат повече права от българските граждани, категорична е позицията на левите. Идеята за мигрантски квоти между страните от ЕС не  работи, защото не работи европейската идея за икономическо

сближаване, заяви Зарков.

Таско Ерменков коментира проблема от гледна точка на БСП като национално отговорна партия. Бежанците от райони на войни са много по-малко от икономическите мигранти, а всеки читав намира начин да напусне България, тук остава утайката. Всичко това не е ли крачка към подмяна на демографската структура на България, попита Ерменков. На всеки със статут на бежанец у нас трябва да се гарантират дом, работа, образование, здравеопазване – все неща, които далеч не са достижими за всички българи.Държавата трябва да се върне на мястото си и да гарантира на гражданите на България конституционните им права. Първата крачка към смяна на това правителство е денят на президентския вот 6-ти ноември, да го направим заедно, призова Таско Ерменков.

Атанас Мерджанов свали проблема на местно равнище. Той припомни, че когато през 2011 г. арестът в Елхово е бил пълен с нелегални мигранти, управляващите от ГЕРБ мълчаха. Имаше подценяване на опасността, когато  налицебяха красноречиви доказателства за нея, подчерта депутатът. Той припомни, че заедно с народния представител Кристиян Вигенин са били на митинга в Бояново, но само като съпричастни към проблемите на местните хора. Мерджанов се върна назад във времето, когато е отправял питания към правителството – ще се строят ли още бежански лагери,отговаряное с мълчание. Липса на диалог, подценяване на въпроса, безотговорно поведение – така той определи отношението на управляващите от ГЕРБ към проблема. Народният представител припомни, че именно през 2013 г., когато мигрантите прииждаха на талази, БСП започна строителството на 30 км от оградата по границата. Тогава цената на 1 км от нея обаче е била 250 хил. лв., сега вече е над 1 млн. лв. С настоящия слугинаж сега управляващите ще превърнат цяла България в огромен бежански лагер, изрази опасенията си Атанас Мерджанов.

Дискусията продължи изключително оживено – още едно доказателство за болезнеността на проблема и страховете на хората.

№13 в интегралната бюлетина

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

About the Author :