Нощ в библиотеката за пръв път в Ямбол

IMG_0760Ямбол, 24.04.2018 г.

За пръв път в Ямбол вчера се състоя Нощ в библиотеката – събитие, което повече от пет години е част от културния календар на големите библиотеки в страната. То бе посветено на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право. По повод начинанието библиотеката работеше с различно от обичайното работно време – от 18 до 24 часа.

Със сигурност досега не е имало толкова много хора в читалнята на регионалната библиотека – буквално нямаше място да се разминеш. Инициативата цели популяризиране на четенето сред учениците и младите хора в Ямбол, подчерта директорът на Регионална библиотека “Г.С. Раковски” Димитър Бечев. Пионери в инициативата са IMG_0768били библиотеките във Варна, Русе, Шумен, Пловдив, а през последните години се включват и по-малките библиотеки в цялата страна. Амбицията на организаторите е да дадат на децата неформална възможност да се докоснат до библиотеката, да я усетят като значима културна институция от друг ъгъл. “Библиотеките като хилядолетни хранилища на човешкото знание, памет и емоции са като едно огромно здание, олицетворяващо вечността и непреходността. В библиотеката не просто е съхранена паметта и мъдростта на човечеството, но и върховните възлови достижения на науката, техниката, изкуството”, подчерта той. Библиотеките са претърпели безброй метаморфози – те са боготворени, унищожавани, възкръсвали са, за да останат трайно в основите на цивилизацията и човешката култура. Днес библиотеката е в основата на чудото на нашето време  – интернет, изправена е пред могъщата конкуренция на мрежата, но отдавна и българските библиотеки са библиотеки без граници, каза още Димитър Бечев. Библиотеките са били и ще останат, въпреки IMG_0762глобалните промени в нашия информационен свят, за нас и нашите деца важна пресечна точка на всички процеси, които ражда информационното общество и глобализиращия се свят, заключи той.

А подготвената програма беше наистина богата и интересна. Пяха децата от вокално студио “Усмивка”, танцуваха малчуганите от Студио за модерни танци “Кала”. Стихове рецитираха децата от Театрална къща “Зора”, със своите изпълнения се включи камерен оркестър “Дианополис”.

В забавния час в библиотеката  “Героите опознавам и с книгите се забавлявам” се надпреварваха близо 60 малки читатели. Бяха подготвени две изложби – на художника Атанас Караманов и документалната изложба “Ямболци от старо време”, включваща периодика, фотоси, афиши, картички. Имаше музикално-поетичен рецитал на поетесата Величка Русева. Кулминацията беше награждаването на учениците, участвали в читателската надпревара “Който книгите чете, умен ще расте”.

IMG_0756 IMG_0766 IMG_07811111

Светлана Чамова

 

About the Author :

Leave a reply