Носталгия по лятото в „Тракийска лира”

P1250364[1]Организираната от най-новото ямболско читалище, „Тракийска лира”, фотоизложба, е приятен щрих в културния календар край Тунджа. Без да имат претенции за големи попадения, 11 автори са се приютили във фоайето на Дома на науката и техниката, чието ръководство за пореден път показва, че дава пристан на духовността.
Фотоизложбата е под надслов „Моето лято” и в голяма степен е под един сюжетен знаменател-българското море. Морето, което упорито си отива под напора на парвенющината и жаждата за бесни печалби на всякаква цена.
Сред авторите преобладават представителките на нежния пол-Марияна Добрева, Весела Котелникова, Румяна Йорданова, Полина Стоянова, Мая Илиева, Петя Петева, Надежда Данева, Наталия Христова, Катерина Андреева и Ивелина Савова.
Фотосите им са сякаш бягство от суетата на града, нежно втурване към тишината, която може да даде именно морето, дори когато идва прибоят. Липсата на човешки фигури, с изключение на една от фотографиите, показваща сърфист, също е знак за търсена алиенация от бъбривия, дори креслив до кресчендо летен сезон.
Зад фотографиите и на дамите, и на мъжете, те са четирима в изложбата, може би се крие болката от несподелена любов или печално-мъдрото примирение, че няма щастлива любов.
В „Моето лято” обаче ни посрещат и разкошни възрожденски къщи, излъчващи пасторал, какъвто няма никъде другаде в България. Тесните калдъръмени улички сякаш са заслушани в приближаващите стъпки, а къщите се чудят дали да приемат чуждите в своя покъртително красив свят.
Пак го казвам, фотографската изложба, организирана от читалище „Тракийска лира-2012”, няма претенциите да смае ямболската публика. Тя кани на релаксация, без нуждата от психотерапевт, без безкрайните и шумни гуляи, в които никой не чува никого, освен своето гениално его. Професионалната фотографи в града ни вероятно ще намерят страшно много гафове в показаното в Дома на науката и техниката.
Дори да са художествено безпомощни, фотосите имат едно качество-снимани са с душата.
Този дилентантизъм оправдава грешките, защото това са спомени от едно лято.
От тяхното лято.
Фотоизложбата може да бъде видяна от доброжелатели и критикари до 21 февруари.

Борислав Ненов

About the Author :