Носталгията на Магдалена Бояджиева към Ямбол

1796588_859827760730052_1282138454586087945_nСъжалявам, че не успях да си дойда в България тази година, за да участвам в пленера “Певецът на Тунджа”, посветен на живописецa Стефан Бъчваров. Моят баща, скулптора Димо Бояджиев, разказваше, че често на шега, колеги и приятели питали Ст. Бъчваров: ”Абе, бай Стефане, не ти ли омръзна да я рисуваш таз река, бе, че всеки ден ходиш?” А той кротко се усмихвал и винаги отговарял: “Че тя всеки ден има различен цвят, как ще ми омръзне, ние с нея си говорим.” Запомнила съм този разказ, защото бях малка и ми беше чудно как е говорел с реката.
Но днес, когато и аз съм художник и поет по душа и на мен често ми се случва да си говоря с природата…Затова ми се иска, да споделя с вас едно мое стихотворение от стихосбирката ми “Извън циферблата”, посветено на моя роден град Ямбол, което написах в един ден, когато реката бе много далече от мен и не знаех какъв е цвета й… изпитвах голяма носталгия и си спомних за певецът на Тунджа.
Искам също така да благодаря на директора на ХГ “Жорж Папазов”,Петко Йорданов,за поканата му да участвам в пленера.

ГРАД С ИМЕ НА БОГИНЯ

На моя красив роден град Ямбол-

люлка на изкуството

Дали ще мога

скоро пак да видя

липите по Търговска, Безистена

и църквите с кубета позлатени

на моя грaд със име на богиня?

Ще чуя ли отново пак рефрена

на босо лято

с песен на щурци –

покрай реката

живописна по Бъчваровски,

покрaй реката

с плачещи върби…

Ще мога ли отново

както някога,

да се любувам

на прекрасните му изгреви,

онези „Изгреви над Тунджа”

възпети със пера

и по триножници…

Кога ще видя моя град

родил в сърцето си

поeти и хyдожници?

Магдалена БОЯДЖИЕВА (Маги Бо)

18 номври 2012
Дения/ Испания

Б. р. текстът е написан като коментар под материал, посветен на пленера “Певецът на Тунджа”

About the Author :

13 Comments to “Носталгията на Магдалена Бояджиева към Ямбол”
 • ЕЛЕНА
  September 19, 2015 - Reply

  МАГДАЛЕНА БАЯДЖИЕВА-ЬУДОЖНИЧКА И ПОЕТЕСА ?

 • Весела
  September 20, 2015 - Reply

  Е, тя се има и представя като такава. Просто не трябва да се обръща внимание на този възрастен инфантил.

 • ангел христов
  September 23, 2015 - Reply

  Хубаво стихотворение. Ямбол и България живеят истински в сърцата на тези, които си тръгнаха.

  • Румен Русев
   September 24, 2015 - Reply

   Ямбол и България живеят истински и в моето сърце, но не си позволявам да досаждам с треторазрядно изкуство.

   • Николай Янакиев
    September 25, 2015 - Reply

    Бих казал, че не стихотворението на Магдалена Бояджиева,а вашият коментар е треторазряден. Някои хора като видите сънародник в чужбина и започвате да плюете.

 • Magdalena BOYADJIEVA (Magi Bo)
  September 25, 2015 - Reply

  Магдалена БОЯДЖИЕВА е родена в гр. Ямбол. Завършила е факултета по изабразително изкуство във Великотърновския университет,със специалност графика. Специализира илюстрация при проф. Румен Скорчев във ВИИИ „Николай Павлович”, София.
  Участва в международни и национални изложби. Илюстрира книги и разкази в България и Испания.
  Има девет самостоятелни изложби в България, Германия и Испания.
  От 1995 e член е на СБХ.
  Последната й самостоятелна изложба е през 2012 в Домa на културата в гр. Дения, Испания, където живее и работи от 2002 г.
  Има две издадени стихосбирки „Дните на хората” и „Извън циферблата”, илюстрирани от нея.
  Чрез образ и слово, втората стихосбирка е свързана с гениалния испански художник Салвадор Дали и е притежание на новооткрития музей на Дали в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида,САЩ, както и на музея на Салвадор Дали във Фигерас, Испания.
  Магдалена Бояджиева e член на Асоциацията на испанските художници в област Марина Алта (ADAMA /Associacio d’Artistes de la Marina Alta)
  Предстои да излезе новата й стихосбирка „През лупата на времето”.
  Нейни стихове и картини са включени в известната испанска поетична антология “Поети на XXI век” (Poetas del Siglo XXI), включваща поети от цял свят, редактирана от испанския поет Фернандо Сабидо Санчес, a през 2014 е представена на страниците на испанкото списание за изкуство и култура Arte Fenix.

  През 2016 й предстои самостоятелна изложба в дома на култураа в гр. Алтеа, Испания.

 • Маринчева
  September 25, 2015 - Reply

  Успех на изложбата в Алтеа! Малко градче, минавали сме оттам – само 22000 жители, но имаме чудесен спомен от пазарчето и главната улица.

  • Magdalena BOYADJIEVA (Magi Bo)
   September 26, 2015 - Reply

   Госпожо Маринчева,благодаря ви за пожеланието!
   Град Алтеа е емблематичен град на художници в Испания. С древната си история и архитектура, той е град- музей на изкуството и старите занаяти (нещо като Несебър за България) В Алтеа се намира Художествената Академия “Мигел Ернандес”,една от най- известните в Испания. Има 15 галерии за изящни изкуства и през цялата година се правят изложби на худжници от цял свят.
   Алтеа е един от най- известните курорти на Коста Бланка със 130 хотела и над 80 000 туристи през летните месеци…Като любопитен факт, на името на град Алтеа има кръстен дори модел автомобили на марка SEAT ( SEAT ALTEA)

 • Ignorant
  September 27, 2015 - Reply

  Altea е гръцка дума и SEAT са я избрали заради значението й на гръцки, а не заради едноименния провинциален градец в Испания. А тези 15 галерии в Алтеа, за които говорите, са общият брой на галериите в Дения и всички околни села, които, за разлика от Несебър, не са признати от UNESCO.

  • Magdalena BOYADJIEVA (Magi Bo)
   September 30, 2015 - Reply

   Господин / госпожа ИГНОРАНТ (както сполучливо сте се кръстили в невежия си коментар), SEAT е ИСПАНСКА марка автомобили, в случай, че не знаете. Bcички модели са кръстени на ИСПАНСКИ градове или местности в ИСПАНИЯ. Моделите на SEAT: Алтеа, Толедо, Кордоба, Малага, Леон, Алхамбра (дворец в ИСПАНИЯ, в случай че и това не знаете) и Ибиса (ИСПАНСКИ остров),всички те имат ИСПАНСКИ произход.
   Препоръчвам ви, ако някога имате възможността да разговаряте с испанци, да им “обясните” вашата “версия” за произхода на името на СЕАТ АЛТЕА – хубаво ще се посмеят на ваш гръб и ще го разказват като виц.
   Не знам кой ви е излъгал, но позволете кметството на Алтеа и аз, художничката, да знаем по- добре броя на галериите в град Алтеа, от един инернет трол като вас.
   Съжалявам, но нямам време да давам безплатни уроци по география на необразовани хора. Нищо не знаете за Испания. Друг път, преди да се опитате да провокирате някого, първо се информирайте добре, за да не е излагате така.

 • Румун Стоянов
  September 30, 2015 - Reply

  Познавам художничката Магдалена Бояджиева. Познавам родителите й – баща й скурптора Димо Бояджиев. В града ни има негови скулптори – пластиката “Птица” на ул. ” Илия Каракачанов” и “Пластика” в градинката на на площада. На ул. “Раковски” беше пластиката “Грифон”и пред кино “Вапцаров” пластиката “Развитие”, които бяха откраднати заради месинга. Майка й пише разкази и има издадени книги.
  Изненадва ме нивото на някой изказали се за Магдалена. Те виждали ли са нейни творби, чели ли са стихосбирките й, илюстрирани от самата нея. Какво значение има за една художествена изложба в колко голям град ще бъде, щом изложените творби изострят сетивата и носят наслада за душата. Може Алтея да е малък град, но факта че там се намира Художествена академия, не разбирам какво притиснява един от изказалите се. Аз пожелавам на Магдалена Бояджиева УСПЕХ.

 • Благовест
  October 3, 2015 - Reply

  Уважаеми Румун, опитайте се да адвокатствате за Кристо. УСПЕХ!

 • Калин Петров
  February 7, 2022 - Reply

  Боже, колко много злоба и завист има в България! Аз също съм родом от Ямбол, но живея във Франция. Никъде по света не съм срещал такава злоба, на някакви невежи и комплексирани хорица, изпълнени със завист към свой талантлив и успял съгражданин. Пожелавам успех!

Leave a reply