Носителят на наградата за литература в конкурса “Душата на един извор” Росен Карамфилов: За мен писането е енергия

IMG_1822Росен Карамфилов и книгата му “Въпреки бурите” бяха представени  в Културно-информационен център “Безистена” вчера следобед, 8 юни 2018 г. Росен Карамфилов е победителят в раздел „Литература“ във възрастова група- 20-25 години  в тазгодишното издание на националния конкурс “Душата на един извор”, организиран от община Ямбол. Срещата се случи  час преди официалното връчване на наградите. Авторът, определен като “явление в българската литература”, беше представен от председателя на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев.

Росен Карамфилов е син на художника от Пловдив Кольо Карамфилов. Роден е през 1992 г. в София. В продължение на година живее във Виена, където учи сравнително литературознание. Завършва ПУ “Паисий Хилендарски”, специалност приложна лингвистика с два чужди IMG_1808езика – английски и немски. Автор е на книгите „Орелът и детето” (2011), „Стерео тишина” (2013), „Колене”(2014) и „Церебрална поезия” (2016).

Карамфилов е най-младият поет, включен в американската антология на българската поезия „The sеason of delicate hunger” (Accents Publishing, САЩ ).
Негови стихотворения са публикувани на английски, италиански и турски. Превежда поезия от немски език.
Лауреат е на наградите „Рашко Сугарев” и „Добромир Тонев” за 2014.

“За 25-годишната си възраст този поет притежава удивителна зрялост и проницателност, които не се срещат толкова много в съвременната словоохотлива българска поезия. А тези награди значат много”, бяха въвеждащите думи на Тенко Тенев. Той подчерта IMG_1814изумителната литературна грамотност на младия автор, който много добре познава литературните процеси в страната, пречупва всичко и през сърцето, и през ума си. Поезията му е за четене и съпреживяване, коментира Тенко Тенев, който открива в нея красива самотност.

По повод своите любовни стихове Росен Карамфилов отбеляза: “Хубаво е, че съм ги преживл тези неща. За мен писането е енергия”. Що се отнася до отличните му познания върху творчеството на големите автори, той каза: “Поезията е един голям брод, по който не можеш без своите образци. Ти не взаимстваш, ти се учиш. Ние сме рефлексия на поетите преди нас”.

Интервю, дадено от Росен Карамфилов пред offnews, зададе следващите посоки на разговора. По повод на това, че пише много за любовта, той отговаря, че това е най-съществената тема – за какво друго да се пише поезия. На въпроса какво чете, когато не пише, казва – “Когато не пиша, чета това, което ме подтиква да пиша. Само качествени неща.”

Един интересен, ерудиран млад автор, чието име вероятно вероятно тепърва ще чуваме още по-често.

IMG_1807 IMG_1810 IMG_1820 IMG_1825

Светлана Чамова

 

 

About the Author :

Leave a reply