Нов храм в Саранско

DSC01400Духовен празник събра жителите на с.Саранско и много гости от близо и далеч. Откриването на новопостроения храм “Рождество Богородично” , което хората очакваха с нескрито вълнение и радост, ги накара да усетят колко силна е вярата и колко въздействаща е тя за сплотеността и обединението, за надеждата, че когато са заедно могат да преобразят ежедневието.

Историята по съграждането на храма е отпреди пет години когато местни родолюбци изразяват готовността си за дарение и начало на строителството на храм. Кметският наместник Румен Димов приема присърце посланието и от там нататък, с активната подкрепа на кмета на общината Митко Андонов,  колелото се завърта. Строителството отнема две години, които за жителите на селото са като един миг. При откриването на  божия храм на най-голямо уважение се радваха дарителите- член кооператорите на ЗПК”Напредък” с председател Руси Йовчев , инж.Митко Динев, благодарности бяха отправени към архитект Евгени Чобанов, автор на проекта, поклон беше направен и към строителите-  изпълнители на проекта  както и към  всички които по един или друг начин са засвидетелствали подкрепата на доброто дело. Н.В.ПР.сливенския владика Йоаникий, който даде благословията си и дарение за новия храм при началото на строителството, днес поздрави миряните с пожелание да влизат с открито сърце в храма и да се чувстват щастливи.

DSC01389“Храмът ще бъде духовния пристан за здравия и болния, за силния и слабия, за добрия и лошия, храмът ще дава надежда, сила и вяра, ще ни събира в добри и в лоши дни. Убеден съм, че ще живеем по-спокойни и по-търпеливи, решенията ни ще бъдат по-справедливи.”, каза в обръщението си кмета на общината Митко Андонов и добави пожеланието:”Да ни закриля св.Богородица, да е светло на душите ни, да запазим мъдростта и оптимизма си, да ценим истината, красотата, любовта. И да вървим напред!” Съпричастен с празника на Саранско беше и Атанас Мерджанов, който топло приветства жители и гости , отправи пожелания за повече доброта и разбирателство в дните, изрази увереността си, че храма „Рождество Богородично” ще  превърне дните в по-осмислени и радостни, духовно обогатени.

Горещата благодарност към всички подпомогнали изграждането на храма изрази км.наместник Румен Димов, който спомена имената на всички с дан за изграждане на храма.  Много емоционално и трогателно беше поздравлението от името на църковното настоятелство. Минка Йовчева изрази горещата благодарност на своите съселяни  към Румен Димов, км.наместник и Митко Андонов, кмет на общината: „Това са хората, които положиха неимоверен труд, усилия, настойчивост, за да имаме днес нашия храм. Не можете да си представите с каква любов помагаха за издигането на мечтаната сграда. И колко много това ни радва! Благодаря ви!”

Камбанен звън ще събужда вече жителите на с.Саранско. И ще ги дарява с надежда. Звън, който са чакали с години. Вярата им помогна да дочакат. И да се радват от сърце. Ако години наред  миряните пътували пеш, с каруци , а по-късно с автомобили до църквите в съседните села, то сега, ще посрещат празниците в своя храм. И ще изпращат гостите си както те си знаят, с пожеланието :”Бог с вам!”

Седем курбана на дарители осигуриха обяд на всички присъстващи на откриването на новия храм, за доброто настроение се погрижи ансамбъл “Въжички” при читалище „Просвета-1892” Стралджа.

About the Author :