Нов сигнал до прокуратурата във връзка с избитите животни в Странджа

IMG_6584Пресконференция на тема “Стига тормоз над животновъдите в пограничните области! Виновните на съд! Доказахме, родиха се стотина здрави агнета!” дадоха днес, 5 февруари 2019 г.,  от неправителствената организация “Движение Антимафия”. В нея участваха председателят на организацията Георги Дражев, народният представител от БСП в Бургас Тодор Байчев и ветеринарният специалист д-р Петър Бодуров.

Днес “Движение Атимафия” внесе в ямболската прокуратура нова, трета поред жалба във връзка с новите факти и обстоятелства, свързани с избиването на около 4000 овце и кози под претекст борба със заболяването чума по дребните преживни животни. А те са: оцеляването на болните животни и раждането на повече от 80 живи агнета във фермата на Ана и Димитър от Болярово. Иска се незабавно разследване за установяване на истинските факти, а не посочените в заповедите за евтаназиране, смятани за незаконосъобразни и престъпни.

IMG_6578Настоява се държавата да поиска международна група от специалисти, компетентни по това заболяване, които на място да извършат подробни прегледи и кръвни изследвания. Те да установят реалните причини и състояние. За целта трябва да се опазят животните на Ани и Тодор. “В България няма компетентни специалисти, които да са наблюдавали и лекували това заболяване и вероятно това е причината за безумното объркване и глупави решения”, пише в сигнала. Посочва се, че от 12 юли 2018 г. до сега са минали повече от седем месеца, а поголовно заболяване приключва с поголовно измиране за десетина дни. С последната си заповед от 20 януари 2019 г. БАБХ се опитва да погребе здравите животни и да осуети разкриването на истината.

Георги Дражев иска и разследване на разследващите. Досега организацията е подала две жалби в прокуратурата. Първата от 27 юли 2018 г. приключва без сериозно разследване. Втората е от 18 септември 2108 г. – отказват да я разглеждат, понеже дублирала първата жалба. “Тези две реакции от прокуратурата говорят за пълно безхаберие и аз ще искам разследване и на прокурорите. Така не могат да бъдат приключвани подобни сигнали и преписки. Ние установихме, че 20 млн. лв. са загубите от последното убиване н животните”, каза Георги Дражев. А от 2008 г. заради различни заболявания са избити около 100 хил. животни, похарчени са около 100 млн. лв. Това не е личностен проблем, а проблем на системата, смята той. Г. Дражев смята, че механизмът на всички управляващи – да не се ваксинира и да се избиват животните, за да отговаряме на изискванията на ЕС  и така да спасяваме износа, не постига нищо съществено. Животните в България не задоволяват дори собствените ни нужди, отвън има нелоялна конкуренция , така се унищожава поминъка и на малкото хора, които искат да се занимават с животновъдство.

Депутатът от БСП Тодор Байчев сподели какво са направили той и колегите му по казуса – организиране на среща на високо ниво преди месеци, питане от депутатите Кристиан Вигенин и Николай Пенев към министъра на земеделието Порожанов. Отново им е било казано, че няма друга възможност, освен бързото избиване на животните. “Закриваме обаче най-слабо населения район в Европа с мерките, които предприемаме”, отбеляза народният представител.

“Обвинявам държавата за бездействие на ръководители, поставени от нея, които дори не познават елементарната ветеринарно-медицинска практика”, бяха силните думи, отправени от д-р Георги Бодуров. Той определи като срам последната заповед за евтаназия на животните в Болярово при новородени агнета, нито едно умряло животно, без животно с признаци на заболяването. Според него целта е ликвидиране на животновъдството в България, за да навлязат месата от големите западни вериги. Д-р Бодуров заяви още, че премахването на профилактичното ваксиниране е най-голямото престъпление. Той бе категоричен, че има държави от ЕС, където животните се ваксинират, а Турция, която ваксинира срещу всички болести, има квота за износ на 40 т месо годишно в ЕС.

About the Author :

Leave a reply