Нов антирекорд – 101 положителни проби за ден, случаите надхвърлиха 1700

Ямбол, 21.11.2020 г.

Нов антирекорд за Ямболска област – положителните проби за изминалото денонощие са 101, а случаите на коронавирус надхвърлиха 1700 и вече са 1706.

Големият брой заразени се дължи най-вече на 45-те положителни проби на потребители на Дом стари хора в Ямбол, от които 2 са хоспитализирани, а 43 са оставени за лечение в Дома.

Заболеваемостта в Ямболска област продължава да се „катери“ нагоре – за последните 14 дни по наши изчисления тя вече е 595,73 на 100 000 население. Въпрос на ден – два е да надмине границата от 600 на 100 000 население, но за съжаление и тогава в Ямболска област не би могло да се обособи Ковид – болница и т. нар. „чисти“ болници, защото единственото лечебно заведение, което обслужва спешност във всички направления без кардиология е МБАЛ „Св. Пантелеймон“, а реално областната държавна болница осигурява и най-много легла за Ковид – пациенти.

Възможностите за увеличаване на леглата за пациенти с коронавирус не са големи – МБАЛ „Св. Пантелеймон“ ще обособи евентуално 20 легла в отделението „Уши, нос, гърло“, но в създалата се критична ситуация с Дом стари хора те може и да не стигнат.

В частната болница МБАЛ „Св. Йоан Рилски“ отделението за вътрешни болести е с капацитет 22 легла, в момента лимитът там е 18 легла за Ковид – пациенти и трудно може да бъде увеличен, защото и там има недостиг на персонал.

В елховската болница все още има легла, там лимитът е 15, но и там проблемът е с кадрите. В СБАЛ по кардиология има обособена стая за Ковид-болни с 4 легла, но тя е само за пациенти на болницата.

About the Author :

2 Comments to “Нов антирекорд – 101 положителни проби за ден, случаите надхвърлиха 1700”
 • SOS
  November 21, 2020 - Reply

  Сградата на бившия дом ,,Майка и дете,, е празна. Тя е в добро състояние и с голям капацитет. С малко преустройство може да стане прекрасна за целта.

 • Миа
  November 21, 2020 - Reply

  Това за майчин дом е много добра идея и ако може някой да я осъществи, ще е чудесно. Аз бих пробвала но съм в чужбина и няма как…
  Моля ви хора, опитайте се да се обедините и да помогнете в Ямбол!!!

Leave a reply