Новооткритият надпис в Кабиле датира построяването на една от двете римски бани през 166-169 г.

kabile 3Днес имахме невероятния шанс за първи път от 35 г. да открием един изцяло запазен официален римски надпис на територията на Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле”, това заяви на 25 юни, малко след находката, директорът на Регионалния исторически музей Стефан Бакърджиев, който е и ръководител на археологическите проучвания. Надписът гласи, че това е банята на Втора кохорта на луцензиите, строена по времето на император Марк Аврелий(161-180 г.). Строежът е бил надзираван от префекта на кохортата Елий Руф. Надписът може да се датира 166 -169 г. За превода се консултирахме с главен асистент Николай Шаранков, той е най-добрият латински епиграф в България, поясни директорът на музея.

kabile 6За нас находката е изключителен шанс, коментира още Стефан Бакърджиев и обясни, че този надпис допълва по категоричен начин историята на античния град Кабиле: „Със сигурност вече знаем, че една от двете бани, които има тук, е построена по време на втората кохорта на луцензиите. Досега се предполагаше, че е построена по-късно”.

KabileТой допълни още: „За съжаление в нашия случай този надпис е преупотребен в една по-късна сграда, най-вероятно това е принципията, която е била строена в средата на трети век. Възможно е този надпис да е тук, тъй като принципията или щабът на кохортата да е мястото, където се съхраняват всички ценности – знамето на кохортата, статуята на императора и най-представителните надписи”.

Близо месец вече екипът на Регионалния исторически музей проучва една представителна сграда, която най-вероятно е щабът на воентата кохорта, която е станувала в Кабиле, за която  Стефан Бакърджиев заяви: „Сградата е изключително представителна, била е на два етажа, зидовете са изградени в системата опус миксум, т. е. с каменни цокли, с тухлени редове” и допълни: „Освен този надпис имаме и фрагменти от една бронзова статуя, която събираме на малки части. За съжаление при рушевините, които е претърпяла принципията в края на 4 век по време на Втората готска война – 377-378 г. сградата е била унищожена”.

Директорът на музея обясни още, че е приключил първият етап от археологическите проучвания на „Тракийски и античен град Кабиле, който се финансира изцяло от община Ямбол и допълни: „Вече получихме информация, че нашият екип е получил и 18 000 лв. държавно финансиране от Министерство на културата, което се случва за първи път. С тях ще извършим втория етап от проучванията”.

В рамките на 2 години ямболският археологически екип разкри трибунориума на кохортата, а сега целта му е да успее да разкрие и принципията, така че те да могат да бъдат експонирани и да бъдат достъпни за посетителите.

About the Author :