Новогодишна слука

10904839_1021494521197658_1388004473_nЗимничанската ловна дружинка  с председател Руси Стефанов извади щур късмет по Нова година. Като за начало на 2015-та в местността „Дълбокия дол” момчетата „хванаха” на мушката 4 диви прасета и с точен мерник ги повалиха. Радостта и гордостта на дружинката този път е за Величко Димитров, уцелил две прасета, по едно удариха Петър Стоянов и председателят Руси Стефанов. Без да робуват на мераци за изтребление на глиганите  ловците първо пропуснали майките след което гърмяли по приплоди.

Традиция за зимничани е да полагат сериозни грижи за дивеча. Подхранването се извършва по два пъти седмично и  считат, че това е  една от причините за чести похождения на диви свине в района.

Съвсем в края на миналата година зимничанските авджии  се „записаха” с други 6 прасета. Ловни трофеи от 27 декември пазят Руси Стефанов и  Тенко Марков, уцелили по два звяра, Христо Тодоров и Живко Вичев – по един. За да не му мислим какво точно се случва след такъв ловен берекет, момчетата признават, че  успешно свлекли по дерето  всички уцелени прасета, край р.Мараш  изпълнили церемонията по делбата, за да може по януарските празници наздравиците  на всяка трапеза да вървят и със  суджука от дивото, на който зимничани са доказани майстори.

С добрата слука  момчетата от дружинката на Руси Стефанов  доказаха , че са добри ловци и табихетлии моабетчии. Те вече се подготвят  много старателно  и за предстоящото закриване на сезона за отстрел на дива свиня  когато ще поканят    и  най-възрастните членове на дружинката – традиционен добър пример за  приемственост и уважение към  ветераните. На раздумка на софрата  всички ще  изживеят за пореден път своите ловни подвизи. Надеждата е така „ на пълно” да тръгне годината и за всички авджии от стралджанско. Ловците от ловна дружинка Зимница  поздравяват своите колеги  от община Стралджа с пожелание да  се радват на добър лов през цялата 2015г.

На слука!

Надя ЖЕЧЕВА

About the Author :