Нови 66 случая на коронавирус, заразените вече са 3212

Ямбол, 16.12.2020 г.

Нови 66 случая на коронавирус са регистрирани за изминалото денонощие в Ямболска област. Броят на заразените отново е голям на фона на първите два дни от седмицата, когато бяха регистрирани само 9 случая – 8 в понеделник и 1 във вторник. Това от една страна се дължи на срив в информационната система, а от друга на по-малкия брой проби, защото през почивните дни само лабораторията в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ извършва PCR-тестове, научи „Делник“ от РЗИ – Ямбол.

Днес регистрираните в РЗИ случаи на коронавирус вече бяха 3212 (б. р. с 43 повече от официалните данни в Единния информационен регистър).

Активните случаи от тях са 1869, 1764 са на домашно лечение и 105 са хоспитализирани. Починалите с коронавирус са 117, последният случай е на жена на 89 г. от Ямбол, която е имала инсулт и артериална хипертония, постъпила е в болница на 6 декември, но е починала днес.

Излекуваните от заразата са 1226, под карантина са 909 души.

Тревожна остава тенденцията за ръст на заразени медицински лица. С положителна проба е лекар от МБАЛ „Св. Пантелеймон“, който е настанен в болница. Вчера изпълнителният директор на областната болница д-р Димитър Рунков съобщи, че на лечение при тях има трима медици, но с положителни проби са много повече.

Напливът за безплатни направления за PCR-тестове към РЗИ значително е намалял, защото личните лекари също започнаха да издават направления. Тенденция към лек спад на заразените има, но още е рано да се твърди, че Ямбол е навлязъл в т. нар. плато на заболеваиместта, още повече че напливът към болниците почти не намалява, а пациентите постъпват в изключително тежко състояние.

About the Author :

Leave a reply