Нови 11 положителни проби в Ямбол, заразените станаха 67

Ямбол, 9. 05. 2020

Нови 11 положителни проби за Ковид 19 в Ямбол са потвърдени от Референтната лаборатория в Стара Загора. С тях случаите на заразени в Ямболска област станаха 67.

От последните констатирани носители на вирусната инфекция седем са жените и четири мъже, съобщават от Областния медицински съвет.

Според д-р Валентин Вълчев, зам.-директор по медицинските дейности в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, 8 от новозаразените са настанени в болницата, останалите са в домашна изолация.

От 67 с положителни проби, 5 са починали, 6 са излекувани, 56 са активните случаи. От тях към 33 са настанени в болница, останалите са амбулаторни (лекуват се в домовете си).

В същото време в болницата има случаи на потенциални носители на вируса, за които се очаква потвърждение с PSR – тест.

На този етап МБАЛ “Св. Пантелеймон” не може да обособи трето отделение за работа с болни от Ковид 19, защото няма необходимия персонал. Опитите на ръководството на лечебното заведение да получи помощ от частните болници и от социалните заведения, са се оказали неуспешни. Кметът на Ямбол Валентин Ревански говори с медицинските сестри от детските градини и училища, като ги помоли да се отзоват на призива за помощ на болницата и им предложи допълнително възнаграждение от общината, но никой не се е съгласил, въпреки че в момента не работят.

От болницата алармират, че ако дойде още една вълна от болни към 10-15 души, може да се наложи и други отделения да се преобразуват. Ако това стане, големият проблем е, че ще трябва да се преустановяват други възможности за лечение. Държавната болница има специалисти за лечения на заболявания, които не могат да се лекуват в частните, и това крие опасност пациенти с други болести да няма къде да се лекуват в Ямбол.

About the Author :

2 Comments to “Нови 11 положителни проби в Ямбол, заразените станаха 67”
  • SOS
    May 9, 2020 - Reply

    Имаме нужда от 5-6 сестри. Сестрите от детските градини нищо не правят,защото детските градини не работят. Би трябвало да имат съвест,медицински дълг ,сърце и патриотизъм да помогнат. Никой от България не ни помага,а и от нашата област също. И 2-те ни частни болници постъпват нечовешки ,на нуждите ни,сякаш не са ни съграждани. Само кмета на Тополовград подава ръка. Но добър е Бог,ще се оправим . Но занапред да знаем едно: в България цари егоизъм. Всеки гледа него си,което е факт и в трудни дни като сега. Затова скъпи ямболци,да гледаме нашият си град,а не другите,които не се интересуват,как сме.

  • ds
    May 10, 2020 - Reply

    Източването на НЗОК, измамите с клинични пътеки при частните болници, неглижирането на общинските болници, унизителното заплащане и общото безхаберие на Министерството на здравеопазването доведоха до тази ситуация. Стотици дипломирани здравни лица всяка година от медицинските ни специалности и накрая липса на здравен персонал по болниците. Защо не подкрепихме протестиращите медицински сестри? Нима не заслужават да взимат поне четвърт от раздутите заплати на IT специалисти, HR-и, маркетинг мениджъри и прочие не-жизненоважни професии? Да нв говорим за спортисти, депутати и работещи в държавната администрация…

Leave a reply