„Нови страници за стария Ямбол” сред приятели в Синия салон

14716215_1797841700474009_4038525071989452021_n„Ямбол чете” стартира миналия понеделник, 24 октомври, с новата книга на Борислав Ненов, озаглавена „Нови страници за стария Ямбол”. Представи я пред пълен салон Христо Карастоянов, който се редуваше като домакин  на литературните дни в читалище „Съгласие” с Росица Бакалова. Представи я и още един човек на духа, артистът Кольо Пехливанов, който поднесе много интересен прочит на три текста от книгата – „Хора и кафенета в някогашния Ямбол”, „Ормана преди 90 години – общината взема такси дори за игра на домино и табла” и „Войниците на  Хитлер край Тунджа”.

„Хубаво е, че „Ямбол чете” започва с ямболски автор, още по-хубаво е, че книгата на Борислав Ненов е ямболска. В нея той без никакво пристрастие ни разказва за различни епизоди от историята на нашия град, разказва ни ги топло и непреднамерено, дори когато събитията за които пише са трагични”, каза Карастоянов.

„Ще започна с това, че съм ви благодарен за присъствието тук. Това осмисля написването и издаването на четвъртата ми книга „Нови страници за стария Ямбол”, която за втори път има премиера в рамките на „Ямбол чете”, първият път бе с „Подранили носталгии” през 2012 г.

„Нови страници за стария Ямбол” е завръщане към темата за ямболската история, защото аз направих своя дебют през 2007 г. с книгата „Ямболските страсти – някога и вчера”. Между двете книги обаче, приликите са  малко – „Ямболските страсти…” бе един прочит на историята на нашия град, чрез взиране в някогашните вестници, и , отчасти, чрез документи от Държавен архив. Така беше например със статиите за Минералната баня, една от акциите на ямболската милиция срещу горяните, с  агентите, които са наблюдавали всяка стъпка на турския консул в Пловдив, при посещението му в Ямбол, каза Борислав Ненов

Той добави: „В новата си книга съм събрал, сред  десетките написани от мен през годините статии за миналото на Ямбол, една сравнително малка част, като съм се водил от това да намеря център на текстовете. Този център е в тематиката:  има раздел с хроники за големците на Ямбол, за училищата, за духовенството и миряните, за ловците и рибарите,  за етническите групи, по-специално за евреите, за интересни личности, без които нашият град  би се лишил от колорита си. За разлика от „Ямболските страсти…”, тук работех основно с архивни документи, а не с преса, като не бива да се забравя, че списанията и вестниците също са част от историята на едно селище”.

„През ръцете ми преминаха стотици архивни единици,  много от тези документи не казваха нещо интересно или нещо ново, а аз държах всичко в книгата ми да бъде от текстове за непознати факти или съвсем слабо обрисувани личности, какъвто е случаят с Асен Кърджиев, Братя Качулеви, Георги Апостолов, Димитър Хаджижеков. Попаднах обаче и на документи, които имаха, и имат, голяма стойност. Работата в архивите е бавна, пипкава, гълта много време и енергия, иска максимална концентрация, за да не фиксираш грешно някоя година, месец, име, събитие, и да въведеш читателите в заблуждение”, обясни авторът на „Нови страници за стария Ямбол”.

Той допълни:„Ямбол има своите талантливи летописци: Ваня Газдова, Атанас Игнев, Яфа Казанджиева. Има и своите историографи, притежаващи богато перо и огромни познания – такъв човек е Харалампи Баев. Видя се, че нова, истинска, академична  „История Ямбол”, няма да има скоро. Това, което издаде община Ямбол, бе по-скоро богато илюстрирана брошура.

Опитах се в „Нови страници за стария Ямбол”да намеря един по-лесен за възприемане изказ, вместо текстовете да бъдат като научни статии. Това не означава, че фактите и събитията са измислени или украсявани от мен. Всеки ред  е написан въз основата на документ – бил той архивен, или извадка  от стари вестници и списания.

Същевременно има в известна степен и моя интерпретация, моя гледна точка, което е неизбежно, до голяма степен, тъй като всички документи са преминали през  моето съзнание, каза още в Синия салон авторът. От своя страна Росица Бакалова е оценила така литературната вечер : „Борислав Ненов отново доказа на почитателите си, че начинът, по който пишеш  за един град има огромно значение. Сухите факти в „Нови страници за стария Ямбол“ са облечени  в толкова тънък хумор и така блестящо балансирана сантименталност, че дори неямболия ще остане заинтригуван и увлечен. А редовете на Борислав доказват, че един град е град, не когато има нов център, а когато има свой елит и бохема.

„ Мисля, че не съм проявил партизанщина или яростен субективизъм  в нито една страница от книгата си. Държа да кажа и нещо друго – трябва да престане безучастността на община Ямбол към литературата, създавана в нашия град. В Шумен всяка година се издават 6 книги от местни автори, в Пловдив – 12. Такава практика съществува и в Бургас, и в Пазарджик, само в Ямбол общината няма регламент, чрез който да определя ценните книги и да ги финансира.

Парите за култура в община Ямбол се дават центробежно – те отиват към софийски автори на музика и на какво ли не, а тук не остава почти нищо. Каквото е издадено през годините, то е било плод на огромната енергия и нервите на хората, които създават литература.

Историята на един град никога не е точка, тя е многоточие. В този смисъл е възможно тепърва да се появят много и интересни книги за миналото на Ямбол. Това обаче е само една възможност, а какво реално ще се получи, ще поживеем, ще видим”, каза още Борислав Ненов.

 

About the Author :

1 Comment to “„Нови страници за стария Ямбол” сред приятели в Синия салон”
  • ЕЛЕНА
    November 4, 2016 - Reply

    ПАРИТЕ ЗА КУЛТУРА ОТИВАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА ОБШИНСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ !

Leave a reply