Нови неуредици мъчат ямболлии

DSC04056Още непреглътнали неуредиците с градския транспорт, който продължава да си върви на един час, и драстичното увеличение на такса смет с 40 %, гражданите на Ямбол са изправени пред ново изпитание. Непочистените тротоари и обществени площи във вторник се превърнаха в ледена пързалка, непозволяваща да се стъпи на нея, а в сряда сутринта наваля отново сняг, който затрупа леда и ситуацията стана още по-трагична.

Наша читателка от „Златен рог” сигнализира, че ситуацията с непочистването на обществените площи в квартала е станала толкова сериозна, че вече е трудно да се стигне от блоковете до спирката, на която да се чака градски транспорт.

chelen 2Тя обясни, че между блоковете 34 и 36 има детска площадка, през която обикновено хората минават, цза да стигнат до спирката, но сега тя е цялата в лед, защото не е почистена. В квартала нямало и почистен нито един тротоар и хората се чудят къде да вървят,  за да не паднат, след като падналия дъжд и ниските температури привърнаха всичко в лед.

Жената обясни, че пред входовете хората са си почистили и са си направили пътечки за минаване, но общите територии, за които трябва да се грижи общината, са под всякаква критика.  Непочистена била и улица „Мир”, където хората били принудени да се движат по коловози от лед.

DSC04055Вероятно ситуацията и в останалите квартали на Ямбол не е по-различна, защото и в центъра, който уж е най-почистваната част от града, положението вчера не беше по-добро. Търговските обекти на ул. „Търговска” си бяха почистили отпред и пред тях нямаше лед, но тротоарът от страна градинката беше непроходим, същото беше положението и в непочистените пътечки в самата градинка, но там хората все пак имаха шанса да стъпват в покритите със сняг, но незаледени тревни площи. Не така обаче беше положението по ул. „Раковски”, където почистващата фирма е направила само индиански пътечки за разминаване на двама души, но всичко останало е лед и по него не можеше да се стъпва.

DSC04059Не може да се отрече, че имаше и опесъчени тротоари, като тези срещу Съдебната палата и Административен съд, например, но на какъв принцип са избирали къде да хвърялт пясък по тротоарите, никой не може да отговори.

Същата читателка обясни, че причината за това окаяно положение на к-с „Златен рог”, а вероятно и на целия Ямбол, била в това, че тази година фирмата, която се занимава с чистенето, нямала сключен договор за зимно поддържане, както предни години, и метачките вместо да чистят лед били в неплатен отпуск.

Опит на „Неделник” да провери достоверността на информацията от община Ямбол отново удари на камък, защото поисканата информация от пресцентъра не беше дадена до редакционното приключване на броя.

Справка на „Неделник” в сайта на община Ямбол за сключените договори по обществени поръчки показва, че на 24 октомври 2016 г. община Ямбол е сключила договор за зимно поддържане със „Строителна компания Път строй инвест”, който е на стойност 800 000 лв. за срок от 4 години, или иначе казано средно за около 200 000 лв. на година.

Техен ангажимент е зимното поддържане на уличната и общинската пътна мрежа,

тротоарни настилки, тротоарни площи, пешеходни зони, разположени на територията на община Ямбол.

В договора ясно е написано, че всеки вид дейност се възлага от общината с възлагателно писмо, така че ако хората са недоволни от почистването, трябва да се обърнат към общината, защото явно тя не го е възложила, или пък не е контролирала дали правилно е извършено.

Вероятно предни години фирмата за зимно поддържане е сключвала договор като подизпълнител с фирмата за чистенето, но тази година това явно не се случва.

В сряда – 18 януари, сутринта почистващата техника, която редовно минаваше още по тъмно по пешеходната ул. „Търговска” този път не мина, което може да означава и друго, че парите за зимно поддържане са пред изчерпване и общината може да започва да пести.

Така че на ямболлии не им остава друго освен да се молят на времето да спре да ги поставя пред изпитания, защото общината не е в състояние да ги предпази от това, а по-скоро само да създава неуредици – като неработещия градски транспорт, например.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply