Нови и стари муцуни в градския парламент

DSC06101Добре е да има освежаване във всеки следващ градски парламент. Или проветряване, може и така да го наречем, тъй като някои личности се задържаха прекалено дълго в Общинския съвет на Ямбол, и почнаха да буксуват.

Или просто да имитират присъствие. Тялото им бе там, умът обаче караше ваканция. Паметта им обаче бе добра и знаеха кога да отидат и да получат парите си от местния парламент. Пари, които не са малко, и за мнозина никак не са в графата джобни, а са почти целия им доход за месеца. Говоря за „редови”ямболлии, не за преобладаващата част от съветниците, които имат добри заплати, а някои и стабилен свой бизнес. Други „споделят” бизнеса на община Ямбол, под една или друга форма.

Парите от държавния и от общинския джоб са най-сигурните пари. И рядко свършват, не слушайте танталовите мъки, излизащи често-често от устата на премиера Бойко Борисов, както бе и в този понеделник, при срещата му с кметовете на големите градове.

Та не уточнявам, а акцентирам, че тази работа, на общинските съветници, нито е лесна, нито е бърза, и по тези причини не е за всеки. Иска се не само съпричастност към града, в който живееш и работиш, а и много енергия и умствен багаж. Защото, ако истински се готвиш за комисията, на която си член, или за заседанията на Общинския съвет, пада голямо четене на нормативни документи и десетки справки, а и разговори с експерти и страни по проблемите.

Тия, дето разбират от всичко, са подозрителни лица. И винаги трябва да се има едно на ум, когато се правят на енциклопедисти. Ако сте обърнали внимание, речникът на тия персони е „едни пари”, „някои хора”, и почти винаги те боравят страшно леко с милионите на общината. Точната дума е лековато, а твърде често това са речи, изпълнени или с партийни демагогия, или с някой друг номер от арсенала на   набедените политици.

„Проветряването” на градския парламент, получило се на последните избори от 25 октомври, бе плод и на разчистване на сметки в някои партийни ямболски щабове. ГЕРБ лидера и кмет Георги Славов изчисти тотално от сцената Александър Стойков.  Да, той не бе в предния Общински съвет, но имаше пълното доверие на кмета Славов, а Стойков си бе е твърдият, дългогодишен общински лидер на герберите в града ни. Бе и народен представител в един период. Бе и шеф на предизборни кампании на партията на ББ, завършили с нокауатиращи победи в Ямбол. Съсобственикът на фирма „Иваго”, и съученик на кмета от сакралните години в Математическата гимназия, бе така изхвърлен, че операцията вероятно ще държи дълго време влага на всички, изпитващи съмнения в качествата на кмета. Отстреляна бе и Мария Славова, близка по партийни помисли до Стойков. За разлика от ексдепутата, тя бе съветник в миналия градски парламент. И не се криеше на банката си, а бе сред най-активните съветници. Сега дори не бе включена в листата…

И няма да е никаква сензация, ако се работи здраво по въпроса как да я уволнят от директорския пост в „Социално подпомагане” – Ямбол. Не се чува да има там гафове, ала това отдавна е без значение, ако е решено от Славов да има чистка.

Изчезна напълно от обществено-партийната писта и Георги Миланов. Бивш шеф на Общинския съвет, бивш шеф на групата съветници от ГЕРБ. С какво и къде Миланов предизвика гнева на вожда си край Тунджа, не стана съвсем ясно. Логиката на кмета понякога е по-особена. Твърдят, че така, без видима причина, Славов изхвърлил от директорския пост в една от общинските фирми Красимир Лозанов. Икономист с огромен опит, през годините главен счетоводител на какви ли не предприятия и учреждения, включително и на текстилна фабрика „Тунджа”. Същият този Лозанов бил привикан при кмета, и без никаква аргументация му било разпоредено да напише молбата си за напускане. Или веднага, там, на място, в кабинета на кмета, или минути по-късно. Обаче този субект взел, та се запънал, искал да му посочат професионални пропуски в работата му. Кметът така се вбесил, че изритал стола с мощта на Стоичков.

Свежите лица в стана на герберите в градския парламент са, почти всичките, от сфери, където командването става от кмета, в крайна сметка. Новият съветник, подп.от резерва Милчо Начев, е директор на Общинския музей на бойната слава. Новият съветник Петко Йорданов е директор на Художествената галерия и зависи изцяло от благоволението на кмета. Новият съветник Мария Янева е директор на детска градина, и има същата конфигурация в служебния си статут. В този контекст Миланов бе по-далеч от мерника на кмета, тъй като е шеф на РУСО/пенсионното осигуряване/, ако трябва да го приведем на прост език. А РУСО е на подчинение не на кмета, а на министерството на труда и социалните грижи…

Всъщност, истински нови лица сред сегашните съветници от ГЕРБ липсват. Появи се само Явор Брънков, който обаче се оказа общински чиновник, явно активист на младежката структура на партията. Нищо ново под слънцето. Може той да е обаче новият Николай Костадинов, един младеж с неистова кариера. Само за осем години той завършил две висши образования, като второто, юридическото, го очатка без да се откъсва от работното си място. Работното му място е малко странно наистина – това лице се води уредник в Историческия музей, ала никой не го е виждал там в действие. Поне аз не помня в ямболския Исторически музей да е имало няколко години поред историк, който да не публикува нито една историческа статия. Затова пък Костадинов пълнеше партийния вестник на ГЕРБ в града ни. Чиста работа – с общински пари, партийна пропаганда…

Непознати, неясни, неартикулирани още в публичното пространство лица са Пламен Проданов от „Атака”, Елица Главчева  от АБВ, Волен Дичев от ГЕРБ, Иван Йорданов, също от ГЕРБ. Нов в парламента на Ямбол е вторият човек от АБВ, Драгомир Димитров, който бе кандидатът за кмет на тази лява формация. От партията на Първанов за първи път влизат в местния парламент, но и за първи път тя участва на местни избори, така че двете места са чиста проба успех за формацията.Успех, за който голяма е ролята на областния лидер на АБВ Христо Христов – един човек с огромен опит в партийните игри. И изборните, и тия в Общинския съвет. Христов обаче не влезе в ямболския парламент, счита се, че Главчева го измести поради феномена на бюлетината. Тя обаче не се отказа от мястото си, а какви амбиции има учителката по английски език, предстои да видим. Мнозина считат, че тя сама няма да прави нищо друго, освен да вдишва и издишва, другото ще бъде следване на указанията на партията.

Много приказки предизвика появата на името на единия от синовете на Стоян Проданов – Пламен. И то не в листата на БСП или на АБВ, а на „Атака”. Бащата винаги е бил свързан с левите идеи, въпреки че статутът му на един от най-богатите хора в Ямболска област, сякаш противоречиви на такава позиция. Всъщност, тук имаме и нещо, което не бе се случвало досега в политическата история на града ни – в миналия мандат бащата бе общински съветник, сега синът е на тази линия. „Атака” направи тандем в изборния ден, освен младият Проданов, в Общинския съвет влезе и Кръстьо Петров. По-скоро – завърна се, тъй като областният шеф на „Атака” преди четири есени вече беше сред градските старейшини. Изявите на Кръстьо Петров през годините показаха, че той не е по резките движения, така че, ако няма някаква специална директива от Сидеров, той надали ще бъде яростен опонент на оформилото се вече мнозинство в ямболския Съвет.

На мен поне, ще ми е любопитно къде ще се разположи с гласа си Павел Додов. Съсобственикът на една от големите вериги хранителни магазини, „Вилтон”, за първи път навлиза в тази вода. Той влезе в политиката с бюлетината на Реформаторския блок, макар че Додов сякаш счита вотът, пратил го в местния орган на властта, за мажоритарен. И има нагласата да държи на своето виждане на нещата.

И това не е непознато в ямболския политически пейзаж, така че ще трябва да видим някои актове от пиесата. Не считам, разбира се, че по важни проблеми в съвета не може да има пълно съгласие. Няма да кажа, че Ямбол е над всички и всичко, но има въпроси, които са пределно ясни, или се изясняват достатъчно добре, и там няма защо да се търси под вола теле. Няма защо да се гласува напук или заради партийната пропаганда, според чийто предписания някои го играят вечна опозиция. „Едни пари” обаче твърде често се гласуват в заседателната зала, и тези „едни пари” са в порядъка на милиони, както вече споменах . Ново лице, какъвто е Додов, може да има действително съвсем друго виждане за тия „едни пари”, защото работи всеки ден с пари, и то с пари на фирмата си. Неговата и на брат му. И знае колко трудно се правят пари чрез истинско бачкане.

В този контекст е възможно да има сблъсъци между съветници, които са на общински или държавни заплати и тези, които са от реалния бизнес. Само че в предния съвет не видяхме такава пиеса, макар и тогава да имаше хора предприемачи като Захари Захариев, на когото думата май изобщо не се чуваше.А кметът го е харесал явно, и пак го виждаме в местния парламент.

Подобно на ГЕРБ, и другата по-голяма, все още, партия в Ямбол, БСП, заложи на повечко познати фигури. И пак ще виждаме на сесиите Банков, д-р Антонова, Мариета Сивкова. Повтарят мандата си и Капка Йоргова, Катя Георгиева, връща се в съвета Николай Пенев, който има дълголетен стаж там, но бе и губернатор през годините. Младата кръв в столетницата, Русин Ребров и Калоян Калиманов, не влязоха този път, ала и като бяха до преди няколко месеца ползата от присъствието им бе по-скоро съмнителна. Младостта не е гаранция нито за повече енергия в обществените дела, нито пък за морал. Така че ако се търси самоцелно, ползата от нейната поява в управлението на Ямбол е само фикция.

Новият градски парламент, всъщност, е почти старият, тук трябва да добавим и дуетът на земеделците, от който Ясен Киров повтаря престоя си в „законодателния” орган. ГЕРБ дори вече натъкми мнозинството си, само че този пък друг лекар, д-р Ибришимов, а не Петкова, се качи на председателския мостик. Ибришимов е проверен герберски кадър, бяха го направили преди време и член на Борда на директорите на държавната болница.Д-р Петкова нямаше много-много желание да се върти в политическата гарнитура на кмета, д-р Ибришимов вероятно ще свърши тая представителна роля. Да се шеф на Общински съвет е далеч по-сериозна длъжност, обаче идеята на кмета и лидер на ГЕРБ е съвсем друга. Така че му трябва подходяща гарнитура. Той си я сервира – и с председателя, и с другите съветници от партията си…

Борислав Ненов

About the Author :