Нови зали и стадиони къде ли не, само не и в Ямбол…

красен кралев  003При едно от посещенията на премиера Бойко Борисов преди няколко години, той обеща да се построи в Ямбол нова спортна зала. Оттогава много фекалии изтекоха в река Тунджа, Борисов направи втори,а сетне и трети кабинет, а за нова спортна зала в Ямбол няма и намек. По времето, когато Борисов за пръв път подаде оставка и начело на новото правителство застана Пламен Орешарски, от Министерския съвет предложиха милион и половина лева за реконструкцията на зала „Диана”. Кметът Георги Славов не хареса тези пари – били малко, щяла да се направи една голяма дупка и после нищо друго. Така даваните от правителството пари бяха пропуснати, а след като босът на ГЕРБ са върна в премиерски кабинет, повече не се чу почти нищо сериозно за строеж на нова спортна зала или за основен ремонт на стадиона.

Преминаха процедури за избор на изпълнител на нова спортна зала, като цената й скочи до 10 милиона лева, обаче всичко си остана само проект. На градския стадион пък подмениха след десетилетия тревната настилка, като министерството на младежта и спорта отпусна 400 000 лева. Направи се консорциум за подмяната на тревата, ала се получи не терен, а пустиня.

ССкандалът бе твърде голям, за да се потули, и от министерството натиснаха фирмите да направят отново смяна на тревата, този път за тяхна сметка. Така, от втори път, Ямбол се сдоби с приличен терен, но не и с нова лекоатлетическа писта, както и с нови трибуни.  Разговорите с министър Красен Кралев за нова писта си останаха само разговори, въпреки че бившият лекоатлет дойде за един от кросовете „Диана” край Тунджа. Припомни си как като юноша и той е бягал на този крос, без обаче да се придвижи нищо около строежа на нова лекоатлетическа писта и нови трибуни.

Тия дни същият този министър изброи в кои градове какви зали се правят. Ямбол не фигурираше никъде – нито при закритите нови зали, нито при стадионите.

Привеждаме едно към едно казаното от Красен Кралев, припомняйки, че след като Бойко Борисов обеща нова спортна зала в Ямбол, бяха построени съвсем нови зали в Ботевград, Русе, Пловдив, като тази под тепетата излезе цели 50 милиона лева….

„Освен цялостната реконструкция на „Асикс Арена“, инсталирахме отопление и осветление на закритата зала в Сливен. В момента работим по закритата зала на „Локомотив“ в Пловдив. Тя ще бъде завършена за следващия сезон и ще разполага с нова писта. В Кюстендил започнахме по същия начин – подменяме осветление, правим нова писта. Изградихме писта в Хасково, в момента изграждаме писта и в Сандански. Поставили сме си задача до края на календарната година да бъде готова залата в Бургас. Предстои реконструкция и на закритата зала в Добрич – тя е изключително стратегическо и важно за българската атлетика съоръжение, което пое основната тежест по подготовката на нашите състезатели през последните 7 години“, заяви Кралев по време на церемонията за награждаване на Атлет на България за 2017 г. Тихомир Иванов”.

Край на цитата.

Ямболският стадион, където тренират през топлите месеци двата местни лекоатлетически клуба, е с тартанова настилка от поне преди трийсетина години. Тя отдавна прилича на юфка и е цяло чудо, че досега някой от атлетите ни не е получил тежка травма, заради ужасните условия за тренировки. При такава писта и дума не може да става Ямбол да е домакин на престижно лекоатлетически състезание.

Пистата не става дори за градско първенство, но няма накъде и заслужилият треньор и почетен гражданин на Ямбол Йордан Атанасов и колегите му продължават да работят при тези условия.

Кога ще се стигне до нова спортна зала или поне до нова настилка на стадиона и нови трибуни, не знае никой в града ни. Може би в четвъртото правителство на Бойко Борисов?….

Борислав Ненов

About the Author :