Новият шеф на просветата е инженер, идва от ТМТ „Иван Райнов”

T1Красимир Стоилов е новият началник на Регионалния инспекторат по образованието-Ямбол. Той спечели конкурса в надпревара с временно изпълняващия длъжността шеф на просветата в областта Стойко Стойков и с учителката по английски език в Математическата гимназия Мариана Маврова.

Счита се, че Стоилов е човекът на управляващите в тази „акция”, макар че той е близо до ГЕРБ, а не до Реформаторския блок, на който е поверено Министерството на науката и образованието. Шансовете на дългогодишния втори човек в регионалния инспекторат Стойков бяха големи, най-вече предвид факта, че той познава отлично нормативните документи и е от години вътре в системата.

Да си втори години наред, обаче не е най-добрата стартова позиция, когато има конкурс за шеф на просветния инспекторат, показват справките на „Делник”. И друго показват нашите справки – че от доста години този шефски пост се печели от фаворитите на властта. Преди новият Стоилов, мястото държа повече от година човек на БСП, Пенка Илиева, която преди два века  бе имала мижав стаж в образованието. За сметка на това, доста време бе шеф на ямболския офис на евродепутата от БСП Илияна Йотова.

Преди Белчева пък на началническия стол бе кадър на ГЕРБ – инж.Татяна Петрова.

Още по-преди пак имаше партийни назначения.

В биографията на новия образователен началник има кратък стаж като директор на бившия Техникум по механотехника „Иван Райнов”, както и работа в община Ямбол и като зам.-директор в Гимназия „Васил Левски”.

Вероятно трябва да припомним, че с влизането на делегираните бюджети, а и преди това още, ролята на просветния инспекторат стана по-скоро скромна. В което имаше и добри страни, защото преди там държаха непрестанно за гушата директорите на училищата, а и редовите учители. И всеки инспектор можеше да подмята учителя, независимо дали е качествен, или не е за тази работа.

Все пак има правомощия и сега в Регионалните инспекторати. И пожелаваме на новия шеф Красимир Стоилов да ги прилага, а не да прелива от пусто в празно. В някои училища директорите се превърнаха в дерибеи, в други учителите са извън всякакви нормални стандарти.

Така че всъщност, работа има доста в инспектора. Стига да има  кой да я върши…

About the Author :