Новият облик на Болярово

111Коренно обновен е град Болярово през последните години. И това е факт, който се вижда от всеки. През последните десетина години бяха преобразени основни сгради от обществената инфраструктура, изградиха се нови, важни за социалния живот и отдиха на хората обекти, центърът на града е китна зелена градина. Промените са резултат от спечелени милиони лева по различни проекти, зад което стои последователната и упорита работа на местната власт през годините.

Със сигурност най-мащабният проект в Болярово за 4 107 756 лева е подмяната на

вътрешната водопроводна мрежа

в Болярово, финализирана в средата на 2014 г. Финансирането е по Програмата за развитие на селските райони. Цялостно беше подменена вътрешната водопроводна мрежа в града с дължина 14 971,50 м. Водоснабдителната мрежа в града беше на над 50 години, от етернит и бе напълно амортизирана. След подмяната на водопровода бяха преустановени честите аварии, спирането на водата и загубите й, които преди това стигаха до 60 процента. След това бяха преасфалтирани улиците там, където се ремонтира водопроводната мрежа. Това стана по проект за 400 хил. лв. Финансиращата организация бе Публична инвестиционна програма  „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

През същата 2014 г. се извърши

обновяването и  благоустрояването на централната градска част

на Болярово и прилежащите улици, което промени облика на най-представителната част от града.

За над един милион и половина лева, осигурени чрез проект по Програмата за развитие на селските райони, бяха създадени прекрасни зелени площи, където местните хора и гостите на града могат да поседнат за отмора или на сладка приказка. Подменени бяха алейните настилки, изграден бе подиум за събития, има нови осветителни тела, пейки и кошчета, засадиха се дървета. Южно от общината се изгради детска площадка. Казано с две думи – градът стана още по-красив!

Истински успех, защото постигнатото бе дълго чакано и желано, беше

222новата читалищна сграда

в Болярово – естествен културен център на града. На 6 февруари 2014 г. бе подписан трансграничен проект за културно взаимодействие между община Болярово и община Юскюп в Турция. Именно по този проект започна довършването на читалищната сграда в центъра на Болярово. Лентата на дългоочакваната нова придобивка – дом за читалище „Възраждане 2012“ – Болярово, бе прерязана на 22 октомври 2015 г. Това стана след дълго прекъсване през 1989 г. и почти изгубени в годините надежди. През това време общинското ръководство търси всевъзможни начини за довършване на сградата и така и не се отказва, въпреки трудностите. Трансграничният проект с ръководител заместник-кмета Нина Терзиева доведе завършването на първи етап от дострояването. Вторият етап от довършването на сградата бе осъществен със средства на общината. С откриването новото читалище центърът на град Болярово придоби завършен вид и стана още по-привлекателен!

Също по трансграничен проект, но този път с община Алпуллу в Турция, през 2013 г. цялостно беше обновен

3-stadionстадиона в Болярово.

Средствата за българската страна по проекта са малко над 714 хил. лева. Откакто стадионът е обновен, той се използва по възможно най-ефективния начин. На него се играят срещите на местния футболен отбор „Ботев“, провеждат се ученически и аматьорски футболни и всякакви спортни състезания по различни поводи. Въобще социалният и спортен живот на града и общината биха били немислими без това чудесно съоръжение.

Децата винаги са били в центъра на вниманието тук, където демографската криза е сериозен проблем. През последните десетина години бяха създадени отлични условия, за да бъде средата, в която учат и растат, без забележки. Най-рано бе обновена

Целодневна детска градина „Здравец“.

Още през 2007 г. по проект „Красива България“ към Министерството на труда и социалната политика сградата беше изцяло реновирана. Това бе инвестиция на стойност 200 хил. лв. Съфинансирането е 50 процента от общината. През 2015 г. материалната и учебна база на детската градина беше обновена за около 10 хил. лева по национална програма.

През 2013 г. изцяло беше санирано и ремонтирано

4- uchilishteСОУ „Д-р Петър Берон“

в града по проект за енергийна ефективност, финансиран по Оперативна програма „Развитие“. Смяна на дограма, външна топлоизолация, ремонт на покрив и смяна на радиаторите включва обновлението на сградата за близо един милион лева. Съфинансирането от общината е в размер на 172 834 лв.

Обновена беше здравната инфраструктура в Болярово. През 2011 година санирана беше

 

555сградата на бившата поликлиника.

За над 182 хил. лева от Фонд Енергийна ефективност. Съфинансирането от общината е 50 процента. Резултатът е – цялостно обновена сграда, сменена дограма, намалени разходи за отопление.

Местната власт винаги и всячески е подкрепяла православната църква и е била част от граждански инициативи, свързани с християнската вяра.

666Храмът „Св. Димитър“

в град Болярово беше основно ремонтиран по Програмата за развитие на селските райони. През 2011 г. се състоя тържествен водосвет на новоизографисаната икона на Св. вмч. Димитър. Само за един месец жителите на Болярово бяха събрали необходимите средства, за да могат на Великден да целунат новата икона на светеца – покровител на града. Святото дело беше активно подкрепено от кмета на Болярово Христо Христов.

През същата 2011 г. край град Болярово бе осветен

22-метров кръст

, издигнат на хълма Бахтепе, над пътя Елхово-Болярово. Кръстът е дарение от семейство Вяра и Методи Маджарови, дарение е и проектът на Иван Христов.

777Санирани бяха три жилищни блока

в Болярово. През април 2015 г. с три сдружения на собствениците от четирите отговарящи на условията за кандидатстване за саниране по Националната програма за енергийна ефективност, община Болярово сключи договор. Това бяха сдруженията: „Граничарска” 1 (на бл.1 на улица ”Граничарска”),  „Болярово – Граничарска 15” (на бл. 15 на улица „Граничарска”),  и  „Болярка” 35 (блок 35 на ул. „Девети септември”).

Това само част от най-значителните придобивки, случили се в град Болярово през последните години. А има и още: реконструирана бе сградата на втори блок на ЦДГ в Център за социални услуги и рехабилитация;  през 2011 г. градът се сдоби с общински пазар; укрепена бе река Поповска в регулацията на Болярово – така бяха предотвратени евентуални бъдещи наводнения и др.

Тепърва предстоят редица нови неща: край града се строи цех за фуражни пелети; по линия на Местната инициативна група „Елхово-Болярово“ ще се изгради мултифункционално спортно игрище, предстоят реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа; реконструкция на помещение за спорт, благоустроени междублокови пространства, рехабилитация на тротоари и др.

About the Author :

Leave a reply