Новият многодневен туристически маршрут “Тур Странджа” беше представен в Синия салон

2Новият туристически маршрут “Тур Странджа” беше представен снощи, 12 февруари 2019 г., в Синия салон на читалище “Съгласие” в присъствието на зам.-областния управител Христо Колев, много граждани и активни туристи. Организатори на събитието са сдружение “Зелена Странджа” и Клубът по туризъм към читалището.

От Сдружение “Зелена Странджа” раздадоха рекламни материали за “Тур Странджа”, с което въведоха в основната тема, представена от Владимир Димитров, председател на организацията. Сдружението е създадено през 2007 г., но през последните четири години е по-активно с ежеседмични походи – пеш и на колелета, в района на Странджа.

“Тур Странджа” е многодневен маршрут, дълъг 180 км от Тунджа при Елхово до Черно море при Ахелой. Идеята е този 1маршрут да се превърне в своеобразен български Ел Камино – да се изминава пеш или с колело, от неорганизирани групи туристи, без да се изключва и организираното му преминаване. Изминава се пеш за 9-10 дни при преходи от 20-25 км средно на ден, а с  велосипед – за 3-4 дни. Маршрутът преминава през 15 населени места, които предоставят изхранване и нощувки – в много от тях има построени къщи за гости, строят се нови. Голямото предимство на “Тур Странджа” е, че маршрутът е лесен за изминаване – върви се по асфалтирани междуселски пътища, по които през няколко часа я мине кола, я не, през горски пътища с ниска надморска височина. Може да се изминава целогодишно, без специална екипировка, климатът през цялата година е мек, снеговете са рядко и за кратко. Идеята е не някой да ви организира, а да идете сам или с компания като си резервирате нощувки, поясни Владимир Димитров.

3Маршрутът е от запад на изток, започва от Елхово, преминава през Маломирово, Раздел, Лалково, Ситово, Шарково, Воден, Горска поляна на територията на област Ямбол. Продължава през Момина църква, Факия, Голямо Буково, Близнак, Евренозово, Звездец, минава се през Петрова нива, м. “Качул”, Кости, Бродилово и завършва на пристанището в град Ахтопол. Последните 70 км минават успоредно на река Велека.

Забележителното е, че маршрутът предлага много природни обекти, както и посещението на ценни исторически забележителности. Целта е да се привлекат повече туристи в Странджа, които да усетят непознатата за тях, уникална атмосфера на запазената природа и традиции в тази планина.

Още в началото на срещата от Клуба по туризъм показаха филмче за участието им, в частност на деца от ОУ “П.Р. Славейков”, в националния поход “По стъпките на Ботевата чета”, който се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни. Три години по ред те са единствените представители на Ямболска област в популярния поход. Последната година са били 23-ма, сред тях и неколцина от туристите-ветерани.

Показана беше и презентация от Димитър Лилов, отново от Клуб по туризъм-Ямбол, за флората и фауната на Странджа.

 

About the Author :

Leave a reply