Новият дигитален планетариум в Ямбол беше официално открит

Ямбол, 29.06.2021 г.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет-Ямбол Антон Шиков присъстваха на официалното откриване на  новия иновативен дигитален планетариум в Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол, която е единствена в Югоизточна България.

Планетариумът е на стойност  почти 141 000 лева и е закупен по спечелен проект „Дигитализация на звездната зала в АОП”, класиран с най-много точки от останалите – 96 от 100 максимални.

Валентин Ревански приветства гостите на събитието: „Искам да Ви кажа, че съм изключително развълнуван, защото това ме връща във времето преди повече от тридесет години, когато имахме организирано посещение от училище, което беше изключително вълнуващо. Тогава цяла седмица очаквах това събитие. За мен е чест по такъв приятен повод да бъда на откриването на новия ямболски планетариум, който е най-модерен в България. Благодаря на служителите наАстрономическата обсерватория и на изпълнителите за тяхната инициативност и за това, че поддържат добър диалог с Министерство на образованието и науката. Пожелавам много успехи на колектива, да продължава да работи все така, да посреща много посетители и да гледа към звездите.

Искам да пожелая на всички съграждани също да гледат към звездите, да мечтаят и да сбъдват мечтите си.“

Светлана Кънева, директор на АОП, представи пред гостите новата придобивка: „Искам да Ви благодаря, че уважихте нашето откриване на планетариума, както и нашата петдесетгодишнина. Ние сме много щастливи, че точно петдесет години след поставянето на първия планетариум в Ямбол можем да открием новия съвремененен и модерен цифров планетариум в града. Той ни дава възможност да показваме повече от 40 000 звезди, мъглявини, звездни купове, да правим „екскурзии“ до планетите от Слънчевата система, да показваме какво се е случило преди време, какво ще се случи след време. Хубавото на този планетариум е, че софтуерът му се обновява ежегодно с най-новите научни постижения. За това ние трябва да благодарим първо на Министерство на образованието и науката, че отпуснаха тази година на четири планетариума възможност да се осъвременят. Надяваме се съструдничеството да продължи и ние да използваме най-новите научни постижения.“

Светлана Кънева благодари на Община Ямбол и на изпълнителя на проекта фирма „Контракс“, която преди няколко години осъществи и дигитализацията на Културно-информационен център „Безистен“ в Ямбол. Тя връчи на представителя на фирмата удостоверение за коректен бизнеспартньор.

Дигиталният планетариум е интеграция на лазерни технологии и софтуер, които позволяват сферично изображение на различни космически обекти. Новата система използва програмата „Стелариум“, която визуализира небето. Тя позволява да се избере местоположение и време за наблюдение на звездното небе, до каква гранична звездна величина да се наблюдават звездите – човек може да види до 6000. Програмата свързва звездите, показва наименованията, очертанията и картинките на съзвездията.

Старият планетариум, който 50 години е показвал космическите обекти, също е съхранен, функционира и работи.

Обсерваторията притежава повече от 50 филма на астрономическа тематика за деца и възрастни.

Планетариумът е отворен всеки работен ден след предварителна заявка за посещение. През юли ще бъдат организирани летни занимания с групи от по десет ученици, а от септември ще се посещава и от възрастни любители на астрономията.

 

About the Author :

Leave a reply