Новият губернатор на Ямбол: мистика и реалност

Borko4Новият губернатор на Ямбол вероятно няма да е старият. Димитър Иванов на два пъти вече бе начело на Областната управа, имаше кратък стаж и в Народното събрание, верен е безусловно на ГЕРБ, но май по върховете на партията са склонни към промяна.

И тази промяна може да носи името Иван Чолаков. Легендарният треньор по баскетбол не казва нито да, нито не: нямало още правителство, как можел да знае какво се върти в главите на шефовете на ГЕРБ.

Наистина в последните две седмици това дали Ямбол ще има за областен управител старият, само по стаж, не по години, Димитър Иванов, или нова герберска фигура ще се качи на втория етаж на бившия Комсомол, е последен дерт на Цветанов и Борисов.
И все пак някакви разговори при идването на боса на ГЕРБ за освещаването на църквата в Аврена е имало. Версията, че Иван Чолаков поема губернаторския пост тръгна от един столичен сайт, а такива „изстрели” обикновено не идват от нищото.

Чолаков бе депутат в предното, а и в по-предното, Народно събрание. Малко или много е познат на Бойко Борисов и на Цветанов, въпреки че твърде рядко се изказваше от трибуната на парламента. Не е тайна, че кметът и областен шеф на ГЕРБ Георги Славов е в близки отношения с Чолаков.

Много близки, а Славов, след като спечели трети пореден мандат, има известна тежест по върховете на партията. Още повече че при изборите, преминали наскоро, Иван Чолаков бе втори в листата на герберите. Не стигнаха гласове, за да се озове отново в парламента, ала при такава изборна разстановка, на втория се полага „компенсация”.

Чолаков винаги може да се върне в зала „Диана” като треньор или като изпълнителен директор на баскетболния ни клуб. Добра ще му е заплатата и на едната позиция, и на другата. Иван обаче вече много пъти е бил в тези структури, а и след  депутатския му стаж в два поредни парламента, е логично да бъде изтеглен на челно място с по-голям мащаб.

Димитър Иванов досега не е създавал никакви проблеми на босовете на ГЕРБ. Той, поначало, не е човек на сблъсъците, а и самата губернаторска длъжност е повече почетна, отколкото с реална власт.

Ако отново, за трети път, Иванов влезе в сградата на улица „Жорж Папазов” като шеф, това ще означава, че има солидна тежест в централата на ГЕРБ. И ще е уникална ситуация във властовата история на Ямбол.

Остава да видим ходовете на ББ, както и да разберем какво и дали е нашепнал нещо в този контекст кметът на Ямбол и областен шеф на ГЕРБ…

Борислав Ненов 

About the Author :

Leave a reply