Новите вицегубернатори, старото преливане от пусто в празно

Borko_poslНазначението на новите заместник-областни управители Диана Динкова и Иван Йоргов потвърди това, което е от доста време традиция в страната ни – търси се удобно място за партийните активисти. Кухата структура, намираща се в голямата сграда на някогашния Комсомол / и той също толкова кух /, бълва чиновници и харчи пари.

Държавата може да е издъхнала финансово, но това няма никакво значение – всяка партия-победителка иска нейните оръженосци да бъдат осребрени. А когато партиите в правителството са повечко, както бе при правителството на Сергей Станишев, се раждат гениални формули. Някой да е забравил знаменитото 3-5-8, родено от царската партия, БСП и ДПС? Сега форматът е почти същия. И от ямболската областна управа излязоха едни партийни протежета, за да влязат други. На бившия зам.-губернатор от ДПС така и все му бъркаха името – Мехмед, Ахмед, все тая. Заплатата върви, работа, всъщност, няма, но банкетната култура се повишава. И пак, и пак се повторят все едни и същи бюрократични истории. Тия дни обсъждаха професионалното ориентиране на учениците и връзката им с бизнеса. И миналата година го обсъждаха. И по-миналата.

Ползата е никаква. Фирмите постоянно менят представите си от какви работници имат нужда. Никоя от тях не гарантира, че искайки заварчици, например, или пък комбайнери, след като учениците завършат тази специалност, действително ще ги наеме на работа.

Назначенията на  заместник-областните управители Диана Динкова и Иван Йоргов, има ролята на оная хранилка, чрез която правителствената коалиция диша. Само че сега не е 3:5:8 / Господи, каква велика епоха беше! /, а 2:1. Плюс Слави Бинев, да са живи и здрави от Патриотичния фронт. Диана Динкова, лидерът на „България на гражданите” в Ямболска област, ще запише малко трудов стаж в администрацията, почти същото ще стори и другият вицегубернатор, този от ГЕРБ – Иван Йоргов.

Йоргов обаче, за разлика от Динкова, е отдавна в политическо обръщение. Ако върнем лентата девет години назад, ще видим сегашният активен представител на ГЕРБ, като активен участник в партията на Симеон ІІ. Тази есен бе под номер 4 в листата на ГЕРБ в парламентарните избори преди девет лета, през юни 2005 г., бе в листата на царя.

„В партията на шампионите”, така твърдят, казал Иван Йоргов в зала „Диана” като кандидат-депутат от НДСВ. Царската партия обаче изчезна, но ГЕРБ изгря, така че шампионска партия пак има.

Новите вицегубернатори може да отговарят за който и да е ресор в сградата на „Жорж Папазов” номер 18. Областните управи не вършат реално нищо, така че дали ще пишат Динкова и Йоргов секторите образование, култура, спорт, младежки дейности, или обратното – икономика, сигурност, финанси, все тая. Върви бумащина, макар и под компютърна форма, но това е на празни обороти.

28 чиновници има в Областната управа, поне аз толкова виждам на сайта на това учреждение. Не са толкова много фирмите в Ямболска област, които могат да плащат на такъв персонал. В частния бизнес не става, но с държавния бюджет минава. Ще се пътува пак до безкрай до Одрин и обратно, ще се прескоча до Болярово, до Елхово, до Стралджа. Ще се навъртят километри и километри, но то е като в оня роман Илф и Петров – идеите наши, бензинът от вас.

Нямам нищо лично нито против Иван Йоргов, нито против Диана Динкова. Както и срещу губернатора Димитър Иванов. Те са чисто и просто фигури от партокрацията. А това трябва да престане. Тогава и Драган, и Татяна, и Ахмед, ще си гледат истинските професии. Стига да ги имат, разбира се. Защото мнозина нямат. И понеже нямат, тръпнат кога Партията им ще влезе във властта, кога ще станат част от „политическата класа”.

Ако изобщо има нужда от областни управи, те драстично да намалят апарата си, е пределно ясно да се дефинира какво работят, а не както е сега – дълги, дълги ресори, а дрънчи на кухо.

Първата част от действието мина. Сега ще начене второто – подмяната на чиновниците на „Жорж Папазов” номер 18. Че ще има нов „говорител”, надали има съмнения – предходният винаги е неподходящ за такъв пост. Все пак  нещо може и да стане из канцелариите в бившия Комсомол / каква ирония на съдбата – ония момчета реално нищо не вършеха, тия въртят същото упражнение /. Може да е банален латиноамерикански любовен сериал, но и той не бива да стига до ушите на плебеите.

Не съм се интересувал дали сменят и прислужничките. При тая безработица, като едното нищо. По изборите толкова хора се бориха за партиите си край шатрите в Ямбол, и те нещо трябва да получат.

Не може всички да са вицегубернатори, но каквото капне. Само да им капне…

Борислав Ненов

About the Author :