Нова услуга за земеделци: покупки на земя на безлихвено разсрочено плащане за три години

Продажбите се организират от българската компания “Агрион”

snimka-yambolНа пазара на земя вече има оферти за продажба на цени от 400 лв/дка и на разсрочено плащане. Инициатор на продажбите е българската компания „Агрион”. На сайта й са публикувани предлаганите парцели – те са близо 6600 в цялата страна. От компанията обясниха, че имотите са подходящи за две основни групи купувачи – за фермери, които искат да разширят стопанствата и за хора извън земеделието, които имат спестени пари и искат да инвестират в такива поземлени активи. Целта на дружеството е да фокусира дейността си към покупки с възможност за комасация и окрупняване на собственото стопанство.

Според експерти в бранша 30% от сделките със земеделска земя са осъществени именно от физически лица с цел инвестиция, което ги поставя като третата най-голяма група играчи в сектора след фондовете и арендаторите. „Забелязваме интерес към развитието на трайни насаждения, за които се предвиждат допълнителни субсидии, но изискват собственост върху земята и гаранции, че ще може да се ползва в по-дълъг период. Затова решихме да предложим продажби на подходящи за това парцели”, казват от „Агрион”. „Наши партньори са и животновъдите. За да получат субсидии те също трябва да докажат правно основание за ползване на пасища. Животновъдството е тежък отрасъл и ако няма дългосрочно планиране и сигурност вероятността за фалити в сектора е голяма. С покупката на големи пасища активните животновъди могат да си осигурят необходимите им площи”, коментираха още от компанията.

Дружеството  е едно от най-големите за инвестиции в земеделски земи в България като освен съдействие при изваждане на всички необходими документи, предлага на клиентите  и безплатни консултации за управлението на земеделските активи. Компанията има 25 офиса в цялата страна. Данните й за пазара сочат, че собствениците живеят на над 100 км разстояние от имота си, поверили са я на управление на роднини, а всеки пети не знае какво се случва с нивите му. Поради тази причина за собствениците продажбата на малък парцел, за който са получавали несигурна рента през годините, се оказа по-атрактивен вариант за осигуряване на финансови средства, отколкото оставянето му да пустее или генерирането на несигурни доходи.

About the Author :