Нова премиера на Кукления театър

k. teatarПиесата на Румен Николов „Сънни принцеси сънувани” е новата премиера на Ямболския куклен театър „Георги Митев”, която беше представена на 30 октомври.
Постановката е на Ангел Попов, сценографията и куклите са дело на Недко Данев, музиката е на Стоян Косев, а аранжиментът на дъщеря му – певицата Рафаела Косева. В ролите се превъплъщават актьорите Стефка Янчева, Калина Баракова, Ангелина Русева, Димитър Димитров , Тихомир Трифонов и Николай Бояджиев.
Пиесата „Сънни принцеси сънувани” използва мотиви от „Спящата красавица”, но е модерна интерпретация на класическата приказка. Авторът на пиесата Румен Николов разказва за нея: „Един малък факт, че дошлият принц не е могъл да събуди спящата красавица премества историята с 200 години назад и оттам нанатък започват всякакви недоразумения, всякакви комедийни ситуации и се стига до момента, в който един цар звъни на едно новообразувано ООД, което се занимава с отбъркване на приказки и историята тръгва по съвсем нетрадиционен и бих казал смешен и забавен път”.

12185168_1732301077000761_3926661020951310502_oПиесата се поставя за първи път на ямболска сцена, макар ямболските театрали да са поставяли друга пиеса на Румен Николов „Ябълково-змейова приказка”, която беше наградена на литературния конкурс в Ямбол „Михаил Лъкатник”. Драматизацията на „Сънни принцеси сънувани”е писана преди 20 години, но и днес звучи модерно: „Има намигане, има ирония към живота, който живеем, има намеци за постигането с протекции на различни позиции, примерно позиция принцеса.Историите, които работя и които пиша, са такива, че те надявам се да остаряват по-бавно”, казва автора и добавя, че е чувал как актьорите си разменят реплики от пиесата и извън сцената, което означава, че словото му им е „вкусно”.
Интересната интерпретация на пиесата е провокация за режисьора: „Ако тръгнете по улиците едва ли ще видите спящи красавици и няма да ги намерите, защото Румен ги е изпратил в един дворец всичките. Трябва да ги събудим, обаче ако сме принцове. Ние не сме и принцове”, казва Ангел Попов.
12189789_1732324636998405_7019614201050282332_nТворческият екип си е поставил задачата по забавен начин да внуши на децата важни истини за живота. Режисьорът обяснява: „Най-много искаме да създадем настроение и да разберат и да усетят, че много заспал народ се навъди напоследък и трудно се управлява такова царство, освен това, за да бъдеш принц и принцеса, това е призвание и не всеки може, а всеки иска”.За постигане на по-цялостно въздействие постановката използва анимация и мултимедия. Всеки етап от действието завършва с песен, която е и своеобразен акцент. С динамичната си игра актьорите грабват вниманието на децата и ги забавляват през цялата постановка. Актьорите обясняват: Ангелина Русева: „Представлението е много динамично, много интересно, случват се много бързо нещата …и мисля, че на децата ще им е забавно. Аз играя едно джудженце Жорко, което има фирма за събуждане на тези принцеси”; Стефка Янчева: „Аз съм спящата красавица за втори път в живота си и съм много щастлива, чакам принца. Тука има голяма интрига, защото не е само един принц…Както винаги има един, който може и друг, който не може”; Димитър Димитров: „Аз играя принца, който не успява да събуди принцесата, не му е орисано да я събуди”; Тихомир Трифонов: „Аз я събуждам, но не съм принц и това е смешното в случая, защото принцът, който е трябвало да я събуди не успява, а аз отивам съвсем случайно и я събуждам. Има и много други спящи красавици, които ние събуждаме по много различни методи, но те не са истинските, те случайно са се напъхали в двореца”. Според Николай Бояджиев най важното за актьорите е: „Да се чустваме добре, да играем с удоволствие и да носим удоволствие на хората”.
„Сънни принцеси сънувани” внушава на децата, че протекциите не помагат и само достойните успяват в истинските неща.
След премиерата новият стар директор Елена Дойчева покани на сцената целия творчески екип, за да получат аплодисментите на публиката и цветята, изпратени от различни институции.

Диана Иванова

About the Author :