Нова земеделска политика

DSC_7135aПравителството ще въведе нова земеделска политика още през 2014 г., която ще реши фундаментално проблемите на българското земеделие и затова заслужава пълния си мандат, съобщи новината Лютви Местан на националната среща с медиите „Открито управление”. Той поясни, че при присъединяването към ЕС България е допуснала грешката само 6 % от земеделските производители да получават 80 % от размера на преките плащания, които са 1,082 млрд лв., а обработващите до 10 дка са изключени от този механизъм.

Местан обясни, че от 2014 г. през новия програмен период ще се прилага т. нар. преразпределително плащане, чрез което всички малки и средни стопанства, обработващи площ до 300 дка ще получават 45 лв. пряко плащане на декар. От това няма да пострадат едрите производители – те ще продължават да получават по 30 лв. на дка. Най-важната промяна според Местан е, че малките рискови производители, които обработват до 1-2 хектара, ще получават константна субсидия от 1250 евро без задължение да изпълняват зелените ангажименти, които няма да бъдат обвързани дори с конкретно производство. Той поясни, че тази мярка ще засегне 70-80 000 земеделски производители. Парите за тази нова земеделска политика ще дойдат от преките плащания за новия програмен период, които са увеличени. Новото е, че правителството се отказва от принципа за преразпределение на парите на хектар и разделя земеделските производители на големи, средни и малки, като засилва акцента за подпомагане на малките земеделски производители.

Това според Местан е най-радикалната промяна, за която земеделският производител е можел да мечтае през изминалите 7 г. членство на България в ЕС и в същото време е най-радикалната стъпка за създаване на трайна заетост и в българското село. Лидерът на ДПС заяви, че е оптимист заради тази решителна стъпка за решаване на безработицата. Според него след евроизборите стратегията за оцеляване на кабинета Орешарски ще се трансформира в стратегия за ускорено изпълнение на програмата на правителството и за необходимите реформи.

About the Author :