Нова експозиция въвлича в сцени на бойни действия в Музея на бойната слава

aad44c0f68a16901ad9b7e2d8b4cccc7Нова уникална експозиция ще бъде отворена до броени дни в ямболския Музей на бойната слава, съобщават от пресцентъра на общината. Под формата на 3D възстановка са представени сцени от бойни действия в отбрана и настъпление на подразделения от 29-ти пехотен Ямболски полк от заключителния етап на Втората световна война. В част от обновените експозиционни площи са представени огнева позиция на руско противотанково оръдие и огнева позиция на немско щурмово оръдие Sturmgeschütz III /Щурмгешюц III/, настъпление на пехотни части, преодоляване на минни и инжинерни заграждения, настъпление на танкове. Възстановката е единствена по рода си в България и се приближава максимално до реалностите на бойното поле. В нея участват и уникални експонати от немска бронетанкова техника от войната.

Експозицията ще бъде открита след историческото пресъздаване на сцена от боевете през Втората световна война, организирано от ямболския Музей на бойната слава по повод 9 май – Деня на победата и Ден на Европа. Този път възстановката ще представлява щурм на укрепен район и боеве в градски условия при настъплението на 29-и пехотен Ямболски полк в гр. Валпово, Хърватия – част от Мурската операция, следваща Дравската епопея от края на Втората Световна война. Началото е на 9 май, от 18.30 часа, дворното пространство на музея.

Непосредствено преди това ученици от ямболската Математическа гимназия ще връчат на музея реплика на Браилското знаме – първообразът на националния ни флаг. Знамето е ушито от Стиляна Параскевова по заръка на баща й – ямболлията Иван Параскевов. И днес една от улиците в града носи нейното име в знак на признателност към делото й.

3d32968cedbd16f80f1b3358fdd7244e 660000c9c67ba888a512288e6e1f8bbc

About the Author :

Leave a reply