Нова експертиза обръща делото за взривовете?

chelen 2Делото за взривовете в складова база край пътен възел „Петолъчката”, при които загинаха трима работници и осем бяха ранени, започна отначало в Ямболски районен съд при друг съдебен състав. Заради здравословни проблеми досегашният съдия не може да продължи да гледа процеса, който започна през октомври 2013 г. Две години и половина след трагичния инцидент Ямболски районен съд даде ход отначало на процеса срещу двамата обвиняеми – управителят на фирмата  Делислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Според прокуратурата те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси, защото са допуснали бомбите да бъдат разглобявани, а по договора за утилизация е трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване. В обвинителния акт е посочено и, че в първия взривен склад е имало пет пъти повече взривни вещества от допустимото и затова взривовете са се прехвърлили и в съседните складове.

Всички разпити на свидетели трябва да бъдат повторени, ако защитата на обвиняемите не даде съгласие показанията им в предишния процес да бъдат приобщени към новото дело. Преди началото на делото адвокатите заявиха, че тепърва ще решават в съдебната зала какво ще правят, защото трябва да видят как новият съдия ще започне  процеса. Съдебните заседания отново ще се гледат при закрити врати заради държавна тайна.

Делото е насрочено за четири поредни дни, като за всеки от тях са призовани различни свидетели.

Преди началото стана ясно, че вещите лица на новата комплексна експертиза най-после са представили заключението си в съда. На този етап е ясно само, че експертизата е коренно различна, но никоя от страните не искаше да коментира какви са заключенията, защото се оправдаваше, че не може да се изнесе класифицирана информация. Ясно е едно, че тя може да обърне изхода на делото, защото обвинението е стъпило върху заключенията на старата експертиза, за която адвокатите на подсъдимите поискаха да бъде отведена и предишният съдия не я допусна, с мотива, че са били в трудови отношения с единия от подсъдимите. Тепърва новият съдия трябв ада прецени дали ще изслушва и старата експертиза, или изобщо няма да я допусне.

Дори и роднините на загиналите работници не искаха да коментират нищо, нито, че процесът започва от самото начало, нито какво очакват от делото при новата експертиза.

Делото продължава до петък – 6 февруари, но най-вероятно няма да приключи с присъда толкова бързо, защото може би ще се искат и други доказателства.

About the Author :