Нова година – нов “късмет” за делото на кмета

ЯмIMG_0419Aболският кмет явно ще разчита новата година да му донесе нов “късмет” за единственото дело, което все още се мята из съдебните инстанции – делото за водопровода. То трябваше да се гледа днес във Върховен касационен съд, но още в петък е имало молба за отлагането му и то е насрочено за 21 януари 2015 г. Най-вероятно отново причина е болничен, този път на кмета, който така и не се появи на мащабната акция за залесяването, за да “обере лаврите” на успешната инициатива.

Припомняме, че това ще бъде седми съдебен състав, който ще гледа съдебният казус за водопровода. Първата присъда, с която стартира в Ямбол това дело, беше 5 години затвор и 6 години лишаване на Георги Славов от право да заема отговорна държавна длъжност, но осмелилият се да я произнесе съдия беше „омаскарен”, а делото върнато от Бургаски апелативен съд за ново разглеждане от друг състав на Ямболски окръжен съд. И вторият ямболски съдебен състав обаче произнесе ефективна осъдителна присъда на кмета от 3 години и 8 месеца затвор и 4 години забрана да заема отговорна държавна длъжност, като прие, че обвинението в длъжностно престъпление е по по-лекия състав, и затова присъдата е по-малка.
Бургаските апелативни съдии потвърдиха тази присъда, но Върховен касационен съд я върна за ново разглеждане от друг състав, но и той потвърди присъдата на колегите и и за втори път делото се върна във Върховен касационен съд. Запознати твърдят, че върховните съдии имали още веднъж право да върнат делото в Бургаски апелативен съд, та нищо чудно тази процедура да се разиграе още веднъж. Така или иначе е факт, че на този етап шест съдебни състава гледаха това дело и нито един не посмя да произнесе оправдателна присъда, а само ефективни. Тепърва ще видим какво ще направи седмият съдебен състав, но това ще стане през новата година.

About the Author :