Нова година на граничната бразда

DSC04532В Новогодишната нощ полицаите, които охраняват българо-турската граница, ще бъдат отново на своя пост. Докато всички празнуващи вече са седнали на празничната трапеза, дежурните полицаи в новогодишната нощ тъкмо са поели охраната на границата. От 20 часа започва нощната им смяна, след като са преминали инструктаж. За повечето от тях да работят  на Нова година не е за първи път, но за първи път ще посрещат празника на граничната бразда.

Празникът за нас ще премине като най-обикновен работен ден, тука на полосата, казва Пламен Стефанов, полицай от Сливен. Михаил Желязков, полицай в с. Голям Дервент, е командирован като охрана на границата и точно на Нова година ще бъде автопатрул между 268 и 261 гранична пирамида. Нормална нощна смяна ще си дадем, 12-часова, ще има почивка половин час, обяснява той.

DSC04563Температурите навън са минусови, паднал е сняг, но по-голям проблем е силният пронизващ вятър.  По време на 12-часовата смяна на полицаите се полага половинчасова почивка, за която се редуват, на всеки час имат и 10 минути за сгряване в палатките, където гори печка. Дърва се доставят непрекъснато от горското, а специална фирма, наета от Гранична полиция ги реже, за да могат полицаите да имат топлина в студените зимни смени.

DSC04561Най-важното в палатката е печката, защото полицаите влизат вътре заради нея. Освен дървата, които са другото важно нещо, има маса и пригодени от подръчни средства места за сядане. В някои от палатките находчиви полицаи са направили истински кресла от подръчни материали, които са останали като “наследство” за всички, идващи след тях на смяна.

DSC04525Пламен Стефанов, полицай от Сливен: „Хубавото е, че сме по двама-трима човека на палатка и редуваме се, топлим се, сменяме се, обикаляме от палатка до палатка, обикаляме и наблюдаваме”. Тодор Пенев, полицай от Велико Търново обяснява режима на почивките: „Режимът на почивки както забелязахте, тук съм аз, отсреща другия колега, по принцип има един мъж, който е вътре, поддържа печката и през определен период от време се сменяме, един стои вътре да се топли, двамата сме отвън”.

DSC04534На всички дежурни полицаи се предоставят топли напитки, вода и вафли, храната те трябва да си осигуряват сами. За празничната вечер те ще си донесат по-специални ястия, но празничната наздравица ще е с чай или кафе.

„Някои от колегите споменаха, че съпругите им ще приготвят баница с късмети, малко по-така домашно приготвена храна, месо, пържоли, обяснява Пламен Стефанов, който е от ливен и има шанса да пътува, когато е на смяна, а не да е отделен от близките си.

DSC04528Като местен полицаят от Голям Дервент ще донесе нещо от прасето: „Някоя пържолка, ще се почерпим предполагам с една кола”. Полицаите, които са командировани за 15 дни в Елхово ще трябва сами да се погрижат за себе си. Тодор Пенев, полицай от Велико Търново: „Най-вероятно аз лично, понеже тази ми е първа смяна, ще си взема сурово месце и ще си го запека ей тук на скара и топли напитки – чай с мед и кафе”.

DSC04527Точно в 12 часа полицаите ще се поздравят първо с колегите, а после ще търсят обхват, за да се чуят и с близките си.
Първо с колегите тука на поста на другия ще се срещнем и после вече с другите ще се обадим да се чуем с близките, казва  Тодор Пенев, полицай от Велико Търново.

За Пламен Стефанов от Сливен след 12 ще е най-важно да се свърже с любимата си: „Да можем да се свързем с близките, да си честитим, с любимите хора”.

През Новата година полицаите си пожелават различни неща.

DSC04530Михаил Желязков, полицай от с. Голям Дервент:  „Да сме живи и здрави това е най-важното”.

Тодор Пенев, полицай от Велико Търново: „ Да сме живи и здрави, както аз и близките ми, така и всички колеги, да има по-малко проблеми. Тези хора, които искат да идват, да идват през пунктовете, които са, а не от тука”.

DSC04549Пламен Стефанов, полицай от Сливен: „Тая година да е последната на границата, скоро време поне нещата да свършат, да се уталожат”.

Полицаите приемат нормално, че работят в новогодишната нощ, защото за тях това е просто смяна като всички останали. По-важното е проблемите с несигурния транспорт да се решат, за да няма повече инциденти.

DSC04537 DSC04539 DSC04540 DSC04543 DSC04547 DSC04552 DSC04555DSC04521

Диана Иванова

About the Author :