Новата учебна година – по-малко ученици и директорски рокади

14333709_1166253293421350_3058022931804496030_nС по-малко ученици и доста директорски рокади започна новата учебна година в Ямболска област. Около 13 000 ученици тръгнаха на училище на 15 септември в 45-те училища в региона, от които около 1200 са първокласници. И ако учебните заведения запазват броя си, то не е така с учениците, които намаляват, но с колко точно окончателно ще стане ясно, след като бъде изготвен т. нар. Образец 1, за да се изясни дали няма дублирани ученици по училищата.

Различното през тази учебна година е, че община Ямбол се сдоби с още две общински училища, след като Професионалната земеделска гимназия и Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм преминаха на финансиране от земеделското министерство към общината, което пък на практика ще увеличи бюджета на общината през следващата година с около милион.

От община Ямбол съобщават, че имат 777 първокласници през новата учебна година, като най-много – 137 са в ОУ „Любен Каравелов”, 121 са в ОУ „Д-р Петър Берон” и 95 са в НУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В ямболските общински училища има 7860 ученици от І до ХІІ клас, разпределени в 333 паралелки.

През новата учебна година в областта ще има и 19 детски градини с 24 филиала и пет обслужващи звена – три центъра за подкрепа за личностно развитие (бившите общински детски комплекси и центрове за изкуства), обсерваторията и ресурсният център.

За спада на учениците красноречиво говори и статистиката от миналата учебна година – 13 196 ученици са тръгнали на училище в началото, а до края на учебната година са достигнали само 12 980 ученици, с 216 деца по-малко. От тях 68 са трайно непосещаващи училище, 144 са напуснали България и са заминали за чужбина.

Преместените в друго училище са 327, като за 33 от тях няма потвърждение, че са се записали да учат отново.

С доста директорски промени беше белязана новата учебна година. Четирима от тях заеха постовете си с конкурс – Мария Тонкова стана директор на Професионалната гимназия по строителство и геодезия, Дошка Ченкова пое едно от най-многобройните ямболски училища – ОУ „Д-р Петър Берон”, Донка Костова оглави средното училище в Скалица, а Снежана Връцова е директорът на Професионалната гимназия в Елхово.

Други две емблематични ямболски училища останаха без директори и заместниците поеха „кормилото” до провеждането на конкурс.

Ерата на Гено Стайков в Средното училище „Св. Климент Охридски” в Ямбол вече свърши, след дълго отлагане му беше връчена заповедта за пенсиониране и неговият заместник Пламен Марчев в момента изпълнява временно длъжността.

ОУ „Димчо Дебелянов” също е без директор, след като Стефка Паскова напусна не само учебното заведение, но и Ямбол. Директорското място до провеждане на конкурс пое Жанета Христова.

В още две професионални училища в Ямбол директорските постове са с такъв статут – в Професионалната техническа гимназия длъжността изпълнява Николина Маркова, а в Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника – Моника Петрова.

Помощното училище в Елхово също е с временно изпълняващ директор до провеждането на конкурс, след като Снежана Връцова пое Професионалната гимназия в Елхово, нейното място зае Димитринка Георгиева.

Директорът на бившия Общински детски комплекс в Ямбол или по новому Център за подкрепа за личностно развитие Петя Иванова също изпълнява длъжността до провеждане на конкурс.

След завършен 7 клас за новата учебна година са сформирани 17 паралелки, а след завършено основно образование (8 клас) – 19 паралелки. Две паралелки за професионално обучение за получаване на основно образование са сформирани в ОУ „Д-р Петър Берон”, а три паралелки са с целеви прием след завършен 8 клас за ученици със специални образователни потребности.

Новата учебна година стартира и с реформа, но тя касае най-вече първи и пети клас, а за останалите класове ще се въвежда поетапно.

Първият учебен звънец удари, учебната година започна без драстични сътресения, но кои училища ще оцелеят от и без това рехавата учебна мрежа в региона вече ще стане ясно през следващата учебна година, защото за тази с триста зора, но нещата бяха що-годе скълъпени, за да не се наложи закриване на училища.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply