Новата учебна година в ПГЗ „Хр. Ботев”- традиции и предизвикателства

Ямбол, 15.09.2021

С царствено великолепие Денят възлезе над града на Диана, настроил слънчевите струни на високите октави на празничната радост. Изгря над училищния двор на ПГЗ „Хр. Ботев”, който преливаше от живот и кипеше от млада енергия.

Първият учебен ден в една необичайна учебна година! Тържествена музика, празнична украса, цветя, усмихнати лица на деца, учители, родители и гости.

Десетки ученици се завръщаха в любимото училище!

Дочу ги Лятото и прошумоля край тях с босите си загорели нозе, но загърбили безгрижните ваканционни дни, те вече очакваха с трепет и вълнение да изпълнят класните стаи и да превърнат Знанието в свой вътрешен Дом.

Официално бе издигнато националното знаме. След изпълнението на химна на Република България тържеството по случай Първия учебен ден на 2021/2022 г. беше открито от директора на ПГЗ „Хр. Ботев” – инж. Тодор Тодоров.

Директорът на училището подчерта особената символика на Първия учебен ден за българина и неговия вековен стремеж за знание и духовна светлина. Той приветства сърдечно ученици, учители, родители и гости с увереността, че гимназията вече 86 години трайно и авторитетно присъства в просветния и стопанския живот на област Ямбол и завоюва всяка година нови върхове и признание, особено след като през учебната 2020/2021 г. записа в своя летопис още едно забележително събитие – домакинството на 11. издание на Националното състезание „Млад фермер”. Това най-престижно ученическо състезание в сферата на селското стопанство е само част от поредица иновативни събития, с които Професионална  гимназия по земеделие категорично се утвърждава като лидер в сферата на професионалното образование и обучение и на пазара на труда.

С особено вълнение директорът се обърна към осмокласниците, които прекрачват за първи път прага на ПГЗ „Хр. Ботев” и ги поздрави за техния професионален избор, като им пожела да запазят вълнението от тази първа среща със  своето училище. Той благодари на всички учители за професионализма и съзидателния дух, с който осъществяват  образователната си мисия, като им пожела да бъдат не просто учители, а и вдъхновители за своите ученици!

Новият випуск осмокласници поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев и склониха глава пред безсмъртния подвиг на патрона на своето училище. След въздействащата литературно-музикална програма отново тържествено отекна меденогласният звънец. Директорът на училището инж. Тодор Тодоров пожела на всички здрава и успешна нова учебна година и плисна вода от украсено със здравец менче.

Походът към Държавата на Духа и Знанието беше открит! Нека всеки ученик на ПГЗ „Хр. Ботев” го извърви с достойнство, с много труд и упоритост, защото знанието е сила и е в основата на най-личните човешки завоевания, но и на най-трайните и най-достойните за уважение градежи на България!

                                                                                                                                                                                                  Румяна КИРОВА – зам.-директор на ПГЗ „Христо Ботев”

About the Author :

Leave a reply