Новата порция агенти на Държавна сигурност в Ямбол обяви Комисията по досиетата

ДСПроверката на Комисията по досиетата постави на сайта си имената на агентите и сътрудниците на Държавна сигурност в община Ямбол. Обект на проверката са били кметовете, заместник-кметовете, секретарите на общини и общинските съветници както до 1990 година, така и след нея. За 33 лица кметът на Ямбол Георги Славов не е предоставил всички необходими данни и за тях проверката продължава.

Първият говорител на СДС в Ямбол Борис Савов Начев се оказва агент „Сергей”. Той е бил вербуван на 20 юли 1981 година, регистриран е на 27 юли 1981 г. Вербувал го е старши лейтенант Христо Йорданов Христов, който  и го е ръководил в агентурната му дейност. Борис Начев е роден на 10 май 1947 година в Ямбол. Дълги години е журналист в ямболските вестници, като през  1991 година става заместник-главен редактор на общинския вестник „Факт”, преименуван по-късно на „Тракиец”. След лятото на 1994 г., Борис Начев е главен редактор на общинския вестник „Тракиец”. Той е сред създателите на вестник „Демократ” в Ямбол, появил се през  1990 година като алтернатива на официозния вестник „Народен другар”, орган на Окръжния комитет на БКП.

С бюлетината на СДС  Борис Савов Начев е общински съветник в продължение на осем години, два мандата на местния „парламент”, това е в периода от 1991 до 1999 г. По време на кметския мандат на Кирил Тодоров,спечелил изборите като независим кандидат, подкрепен от СДС,  бившият говорител на синята коалиция е директор на отдел „Културни и социални дейности”в община Ямбол. Той е работил и  в Комисията по хазарта, по времето, когато неин шеф  бе бившият депутат от СДС Георги Петров.

Друго широко известно име в Ямбол, което на 3 октомври бе обявено от Комисията по досиетата, е това на Георги Христов Комитов. Той е роден на 1 май 1957 г.в Ямбол. Вербуван е от ст.лейтенант Стоян Петров Стоянов на 20 октомври 1986 година, приел е агентурното име „Иванов”. Георги Комитов бе дълги години директор на предприятие „Вакуум ел.систем”, в момента е шеф на остатъка от завод “Сила”.

Георги Христов Комитов е общински съветник от СДС от 3 ноември 1999 година до 10 ноември 2003 г.

Комисията по досиетата оповестява, че няма данни за снемането му от действащия оперативен отчет.

Още един някогашен общински съветник от СДС и член на Координационния съвет на синята коалиция, е оповестен като човек на Държавна сигурност. Това е Георги Константинов Рибаров, роден е на 1 октомври 1950 година в Ямбол. Той е регистриран като секретен сътрудник на Държавна сигурност, ПГУ, на 11 април 1988 година. Вербувал го е подполковник Иван Карнобатлов. Рибаров приема псевдонима Хирон. В първите години от Прехода Георги Рибаров е уредник в Регионалния исторически музей, след това бе уволнен от него и напусна Ямбол. Той  бе общински съветник от СДС в периода 1991-1995 г.

Рибаров е снет от действащия оперативен отчет през 1990 година.

Най-популярната фигура от БСП, оповестена от Комисията по досиетата на трети октомври 2017 г., е Тодор Атанасов  Михайлов. Той е роден в Ямбол на 12 май 1938 година. Вербуван е от оперативен работник на Държавна сигурност Иван Петров на 3 декември 1986 година. Качеството му е съдържател на явочна квартира, приел е псевдонима Лотос. Тодор Михайлов дълги години бе директор на Окръжно пътно управление-Ямбол, на този пост и се пенсионира. Бил е общински съветник още преди 10 ноември 1989 г., а след това е непрестанно общински съветник от листата на БСП от 1991 до 2003 година, като един мандат бе председател на градския „законодателен” орган.

Явочник е била  и  Тодорка  Пенчева  Желязкова, родена на 8 септември 1945 година в село Зорница. Тя  е вербувана на 4 май 1982 г., като е приела името Люлин. Ръководена е от оперативния работник Янко Пъстрилов.

Тодорка Желязкова е общински съветник от 1991 до 1995 г. Снета е от действащия оперативен отчет през 1989 година.

Като агент Тотев е действал Иван Стефанов Дунчев, който в самото начало на Прехода бе член на Временния Изпълнителен комитет на град Ямбол, действал от 1 октомври 1990 до 24 октомври 1991 година. Дунчев е във Временната управа от квотата на синята коалиция. Той е роден през 1949 година във Видин. Вербуван е на 5 декември 1985 година от ст.лейтенант Тодор Фотев. Работил е дълги години в химическия комбинат „Ямболен”.

Като агент под името Зоран е работил известно време Орхан Алиев Юсеинов, роден на 21 юли 1966 година в Ямбол. Той е вербуван на 11 август 1985 г, когато е само на 19 години, от ст.лейтенант Иван Кънев. Причислен  е  в  ДС, отделение  ІІІ-ІХ.

Това са най-популярните в Ямбол личности, обявени от Комисията по досиетата, на 3 октомври. Другите също ще бъдат оповестени от сайта „Делник”.

About the Author :