Нищо ново, уви – „Ямбол” падна безславно и от „Левски” в зала „Диана”

I-CholakovСлед като сензационно сръбският наставник на „Ямбол” Марянович изчезна от зала „Диана”, нашите излязоха в последния кръг от първото завъртане в първенството под ръководството на депутата от ГЕРБ Иван Чолаков. И най-популярният треньор в историята на този спорт в града ни обаче не можа да постигне нищо и жълтите претърпяха поражение от слабия през този сезон тим на „Левски” с разлика от 14 точки – 69:83.

Силите на домакините стигнаха до почивката, но най-вече заради рецитала, изнесен от сръбския плеймейкър Боцка. Ветеранът пробиваше както му хрумне защитата на сините, и той, с точковия си актив, държеше равностоен двубоя.

„Левски”, вече под името „Левски 2014”, в това първенство е с нисък бюджет и заложи на млади баскетболисти. За разлика от нашите младоци обаче, Йордан Минчев и Алекс Симеонов, и особено Венцислав Петков, бяха на висота, и след почивката тимът им дръпна чувствително в резултата. Макар и без блясък, своето даде и националното крило Христо Николов-Гларуса, както и центърът Крум Дойчинов.

На полувремето преднината на гостите бе от 6 точки, ала се виждаше ясно, че без драстични корекции в действията на „Ямбол”, този мач няма как да се спечели. Играта на нашите бе твърде хаотична, за разлика от предните два-три мача, този път не се отваряха и чисти позиции за стрелба, а изстрелите от Безистена, доколкото ги имаше, бяха отчайващи – едва 1 точен от 12 опита. „Ямбол” за пореден път бе и без центъра си Денис Агре, около който се въртят много неща в играта на жълтите. Оказа се, че освен треньора Марянович, в посока Сърбия е потънало и лекото крило Иван Бошняк, така че Иван Чолаков почти нямаше и с какво да оперира от резервната скамейка, на която стояха ученици. Евгени Иванов направи едно-две хубави изпълнения, сетне потъна в мъглата, което показва, че на него сякаш му липсва достатъчно спортна злоба.

За разлика от „Ямбол”, гостите раздаваха добре топката и стрелбата им бе от изчистени позиции, а младият Петков просто ни разби през първото полувреме.

И дух сякаш липсваше на домакините, вероятно на баскетболистите това изчезване на треньора Марянович, както и не особено добрия климат в Управителния съвет на клуба, се отрази лошо.

Съперникът нанесе удара си в третата четвърт, към края на която направи серия от 20:4. Въпреки че няма изявени имена, освен Христо Николов, нито пък чужденци в тима си, старши треньорът на сините Николай Господинов си върши добре работата. Особено пък срещу тим като „Ямбол”, който не може да намери печелившия код от началото на първенството.

В крайна сметка поредна загуба на нашите и те завършиха първото завъртане от първенството само с една победа и осем загуби, и са на предпоследно място в класирането.

За „Ямбол” топ стрелци бяха Боцка с 14 точки, като сърбинът даде и 6 астистенции, а спечели и 7 борби, следван от сънародника си Радетич с 13 точки и Стойо Чолаков с 12 точки.

За „Левски” Христо Николов се изяви с 19 точки, 18 вкара Венци Петков, а Йордан Минчев постигна 15 точки.

Борислав Ненов

About the Author :