Николай Табаков с най-новия си роман „Ветровете ни мраморни“ гостува в Регионалната библиотека

DSC01205Срещи с писателя Николай Табаков и представяне на последния му роман „Ветровете ни мраморни“ се проведоха на 18 октомври в Ямбол. Първата бе с учениците в гимназия „Васил Карагьозов“, а привечер – в читалнята на Регионалната библиотека, организатор е Дружеството на писателите в Ямбол.

Николай Табаков е роден в с. Мандрица, Ивайловградско през 1956 г. Основател и управител на издателска къща „Анубис“. Член на Съюза на българските писатели. Автор на разкази, както и на романи, сред които: „Романът Ес“, „Няма да е все така“, „Византия“, последният му – „Ветровете ни мраморни“ е издаден през 2017 г.

DSC01208Творчеството и най-вече – новата книга на Табаков „Ветровете ви мраморни“, представи председателят на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев.

Произведението е многопластово, с ясна конструкция, кръгът се затваря, има запомнящи се образи, така писателят Димитър Томов характеризира книгата. Това е роман от  доста сериозна величина, съизмерима не само със създаваното у нас,  допълни той и уточни, че в момента българският роман се намира във възход. Димитър Томов подчерта, че стилът на Табаков е разпознаваем, а „Ветровете ни мраморни“ е една от добрите книги, които се появяват на българския литературен хоризонт. Главният герой е вътрешен емигрант, избрал живота в едно село, за да твори своето изкуство – той DSC01200скулптор, който прави статуя на брега на Дунав.  Героят е част от духовните личности, каквито наши реални съвременници има и днес, стоящи извън конюнктурата, хора, които тежат на мястото си и остават с делото си. Главният герой е художествено обобщение, той познава световното духовно пространство. Чрез него авторът дава своята оптимистична перспектива. Романът се чете леко, изказът е ясен, сюжетът – добър, каза още Томов.

Впечатления от романа „Ветровете ни мраморни“ споделиха членове на ямболското дружество на писателите, вече прочели книгата.

DSC01201 DSC01202 DSC01203 DSC01206

About the Author :