Николай Пенев спечели преференциалната битка в БСП

DSC05183Вторият в листата на „БСП за България” Николай Пенев спечели преференциалната битка в БСП, получавайки най-много преференции – 1848, и вероятно ще бъде народен представител, ако разпределението на мандатите отреди на БСП две от местата в парламента, каквито са най-големите вероятности. След него с 1663 преференциални гласа се нарежда шестата в листата, която беше и представител на гражданската квота Нина Терзиева. Само те двамата са преминали 7-процентния праг от всички гласове, дадени за партията, който им дава право да участват в преразпределението на мандатите, но с получените най-много преференции Николай Пенев си затвърждава второто място в листата. 1194 преференции е получил четвъртият в листата и досегашен депутат в две народни събрания – Кирчо Карагьозов.

1085 преференции е получил и водачът на листата Кристиан Вигенин, но към неговите се добавят и всички гласове за партията, в които не се посочени преференции, така че за него реално са гласували 15 363 избиратели.

С 964 преференции е седмият в листата Владимир Стоев, петият в листата – Янко Добрев е получил 723 преференции, а третата в листата, която също е от гражданската квота – арх. Даниела Сивкова, е получила 599 преференциални гласа. С най-малко преференции – 268, е осмата в листата – Елена Анева.

Не е ясно на този етап дали преференциалната битка в листата на БСП помогна на партията, или й попречи. Недействителните гласове, за които е ясно, че са за БСП, са 416, а общият брой на недействителните гласове за цялата област е 2257.

Другият извод, който се налага от тези резултати, е, че двама кандидати от една и съща община в листата по-скоро си пречат, отколкото да си помагат, но явно този урок БСП така и не го научи, когато тръгне да реди листите.

Въпреки това безспорен успех за левицата в областта е, че тя успя да постигне първи резултат в страната с 38,67 %, изпреварвайки Видин, които са с 38,02 % и Враца – с 35,03 %.

About the Author :

1 Comment to “Николай Пенев спечели преференциалната битка в БСП”
  • ЧЕСТЕН
    March 28, 2017 - Reply

    БСП -Ямбол да проверят отново бюлетините и да излязат честни пред избирателите си да си признаят къде направиха пазарлъка.

Leave a reply