Не спирам да мечтая и да преследвам мечтите си!

iphone 204Строителният предприемач Кольо Колев, собственик на „Диана комерс”:

Кольо Колев е роден на 23 февруари 1964 година в тунджанското село Маломир. Завършил е висше образование за строителен инженер. През 1990 година е създал „Диана комерс 1”. За 24 години от съществуването на фирмата Кольо Колев успя да я превърне в една от водещите строителни компании в България с дългогодишен опит в изграждането на сгради и промишлени съоръжения.
Компанията става три пъти носител на наградата на Камарата на строителите – „Колоната на Омуртаг” и два пъти печели най-престижната награда в областта на строителството – „Сграда на годината”.
През 2009 г. „Диана комерс 1” получи наградата за строителството на ваканционния комплекс “Оазис ризорт и спа” – с. Лозенец, в раздела “Ваканционен комплекс”, а през 2013 г. –
за строителството на Академична база – София на Европейския колеж по икономика и управление, в раздела “Образование и спорт”. Другото признание за нивото на развитие, до което е стигнала строителната фирма, е избирането й да бъде строител на Завода за компостиране на София, като тя е извършила и проектирането.

– Какво е усещането да си на половин век?
– За мен възрастта е само отмерване на времето и в този смисъл не е нищо по-различно от това да си на 40 години.  Разбира се тя носи и предимства, чувствам се по-улегнал, по-ерудиран, повече знаещ. Вярвам в максимата,че човек се учи докато е жив, така че половин век съм се учил, трупал съм знания и продължавам да се уча. Но най-хубавото е, че животът продължава!!!
– Какво свърши и  какво не свърши Кольо Колев за петдесет години?
–  Успях да завърша образованието си и създадох семейство, с което се гордея. Това мисля, че е едно от най-важните неща в живота ми. Успях да превърна работата си в хоби.
А какво не съм успял да свърша – много неща, винаги съм недоволен от себе си, винаги съм самокритичен, но едно от нещата, които например не съм успял да свърша, е да науча английски език. Правил съм няколко опита, но не се получава, дали поради липса на време, или може би и заради възрастта, но не успях.
– Считате ли се за успял човек, осъществихте ли мечтите си?
– Дали съм успял човек или не, аз не мога да кажа, това според мен трябва да го кажат хората! Както казах и преди, аз съм доста самокритичен човек: винаги смятам, че може и по-добре. Най-много бих се радвал ако хората мислят за мен като за коректен и почтен човек и, разбира се, добър работодател. А за мечтите, какво да кажа: тези,  които ме познават, знаят, че съм романтичен човек. Не спирам да мечтая и да преследвам мечтите си. Приказката, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, е много важна и аз бих препоръчал на младите хора да не спират да мечтаят и да бъдат винаги оптимисти! Дали имам неосъществени мечти в строителството – разбира се, че имам, и като човек също, но продължавам да работя по тяхното осъществяване!
– След като фирмата Ви стана два пъти носител на приза сграда на годината, какво още искате да постигнете в професията си?
– В професията съм ненаситен: винаги искам и още, и още, и още! Тук не става въпрос за печалбарство -нека да бъда правилно разбран! Тук става въпрос за любов към професията! Всеки нов проект е предизвикателство за мен! Чувството след въвеждането на обекта в експлоатация е незаменимо. Ние строителите сме благословени хора, защото плодът от нашия труд остава и след като ние си отидем от този свят!
– Коя е най-голямата награда за Вас в строителството?
– Няма по-голяма награда от признанието на хората, от това,че моите инвеститори винаги са  давали на мен и на екипа ми отлични оценки и референции! Няма по-голяма награда от чувството за  добре свършена работа!
– Коя е най–голямата радост и най-голямата болка на Кольо Колев?
– Както казах и преди това, моето семейство ми е най-голямата радост, но разбира се и моите приятели, които не са никак малко! А коя е моята най-голяма болка – за това не ми се говори, но все пак ще ти кажа: към днешна дата това е загубата на моите родители. Бяха страхотно добри хора! Много неща съм научил от тях.
–  Какво е за Вас Ямбол?
– Градът, който най-много обичам. Това, че вече живея в София не ме кара да не се чувствам Ямболия! Аз съм Ямболия и се гордея с това!
– Как фирма от Ямбол стигна до строителството на един от най- големите обекти, какъвто е заводът за отпадъци в София?
– Няма значение откъде е фирмата. Всичко е въпрос на желание, упоритост, професионално отношение към работата си и разбира се, професионален екип, на който можеш да разчиташ. Аз съм щастлив, че разполагам с такъв.
– Коя е любимата Ви сграда, построена от Вас?
– Нямам такава, всички ми са любими. Човек не може да каже за децата си “това ми е най-любимото”.
– Трудно ли се прави бизнес в България?
– За съжаление много трудно, но какво да се прави: това е българската действителност. Не искам да влизам в подробности, защото всички ние знаем какви са ни проблемите. Не се страхувам от конкуренция! Конкуренцията е хубаво нещо, тя те държи буден, кара те да мислиш, да се усъвършенстваш, да си гъвкав,  стабилен! Но това е тъй наречената лоялна конкуренция. Проблемът е, че става въпрос за нелоялна конкуренция: уговорки, неплащане на данъци, неназначените хора, неплащане на осигуровки и още куп нарушения. Някой наричат това сива икономика, но без значение на името ние няма как да бъдем конкурентни с такива фирми. Трябва да има правила, които всички ние да спазваме, иначе няма прогрес. Но аз съм, както казах оптимист.
– Кои са вашите хобита?
– Аз имам няколко хобита, от които не знам кое най-много харесвам: обичам да играя тенис, да карам ски, да чета книги.
– Вярна ли е според Вас максимата, че до всеки успял мъж има една подкрепяща го жена?   
– Да, категорично. Поне при мене е така, без да се смятам за успял мъж.
– Имате ли време за почивка и ако имате, какво обичате да правите през свободното си време?
– Да, от време на време намирам. Батериите трябва да се зареждат, иначе не произвеждат светлина. Какво обичам да правя през свободното си време ли? Обичам да чета преди всичко, но обичам да ходя и на кино, и да гледам футбол или тенис, особено ако играят Григор или Цвети.

Интервю
на Кети Котева

About the Author :