„Не на тормоза в училище!”

IMGP7614На 25 февруари 2015 година от 9.30 часа в СОУ „Д-р Петър Берон” – град Болярово се проведе мероприятие, организирано от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни под мотото „Не на тормоза в училище!” То бе по повод отбелязването на Международния ден за борба с тормоза в училище.

Гости на празника, заклеймяващ насилието бяха общинският кмет Христо Христов, заместник-кметът и председател на МКБППМН Нина Терзиева и началника на отдел „Хуманитарни дейности и европрограми” София Минева.

IMGP7643Водещите на мероприятието – осмокласниците Ана-Мария и Пламен запознаха гостите с историята и повода за отбелязване на този ден. Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците  носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс.

IMGP7593При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, затова че дошъл на училище облечен с розово поло. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии предавания по телевизията.

IMGP7620През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия, Гордън Кембъл обявява последната сряда на месец  февруари за ден срещу тормоза в училище. Идеята бързо набира скорост и на следващата година още повече  ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише  „тормозът спира тук“. През 2011г. в събитието са се включили над 1 милион ученици от над 25 страни. Със всяка следваща година участниците стават все повече.

IMGP7632В България  не са малко учениците, които са тормозени от други такива, понякога дори ежедневно. Резултатите от 2-годишния проект на УНИЦЕФ „Училище без насилие” показват, че ¼ от българските деца отиват със страх на училище. Коефициентът на насилие в училище у нас е между 25-27%, при средно 20% в Европа. 55% от децата в българските училища са обект на насилие. Тази година, по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община Болярово и нашето училище ще се включи в подкрепа на кампанията.Нека това не бъде едно стандартно мероприятие, а да се опитаме да го превърнем в един малък празник, с който да кажем на всички деца по света „Да спрем  тормоза в училище!”

IMGP7636Ученици от втори и четвърти клас разказаха тъжната история на Лора Граймс, която е самоубива на 14 години, след като е била системно малтретирана от съучениците си. Момиче, погубило живота си, заради хора, които се радват на чуждото нещастие и болка. Те прочетоха нейното предсмъртно писмо.

«Нека спрем насилието в училище, като се обичаме и ценим всичко, което имаме. За да обича един човек, той трябва да бъде обичан и тя Любовта трябва да е някъде дълбоко в душата на всеки един от нас!» бе призивът на водещите.

IMGP7649Поздрав с послание за приятелство към всички учиници бе танцът на нашите съученици им от четвърти, пети и шести клас.

Две седмици преди провеждането на днешното мероприятие, учиниците от местното училище имаха поставена задача от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни да изработят табла на тема „Да спрем тормоза в училище!” След това да ги поставят на видно място в училище за да ги виждат всички и да подкрепят посланията ни в тях. За финала на това мероприятие, те  избраха част от посланията написани в таблата и ги залепиха на балони. Всеки клас пусна в небето балон с послание против тормоза в училище.

IMGP7646Балон с послание в небето пусна и общинският кмет Христо Христов. Той поздрави организаторите и децата за това благородно дело и призова искрено за по-малко насилие в българското училище, изразявайки увереност, че в СОУ «Д-р Петър Берон» – град Болярово подобни инциденти няма да има и децата ще бъдат разумни и приятели помежду си.

Директорът на училището също пусна балон, призовавайки за край на насилието изобщо в страната.

За финал – председателят на комисията и заместник-кмет на общината Нина Терзиева, изпрати своя розов балон в небето с посланието: «Любовта е по-силна с насилието и само тя може да го победи!»

Убедена съм,че тези финални думи се запечатаха, заедно с всички послания през този ден, се запечатаха в съзнанието на всеки присъстващ ученик. И че инцидентите в училище не само ще намалеят за в бъдеще, но и ще спрат. Защото нашите умни деца наистина ще бъдат по-добри!

Лора Величкова

About the Author :