Не над 10 000, а над 73 хиляди пяха със „Сребърни криле”

1402125819IMG_7889Не над 10 000 души, както твърдят от пресцентъра на общината, а поне 74 хиляди пяха заедно с югославската група „Сребърни криле” в петък вечерта. И не само от Сливен, Стара Загора, Бургас и София имаше почитатели на рок динозаврите, останали в българската памет с песента, превеждана в края на 70-те години на миналия век като „Курви, сбогом” от феновете на бандата.

Имаше тълпи от почитатели от Тутракан, Пазарджик, Силистра и Крайова, отделно Перник и Петрич, както и от Лом.

Кметът на Ямбол представи „Сребърни криле” категорично по-добре от Миодраг Иванов..

Вокалистът на югогрупата Владо Калeмбер младееше страхотно, но се оказа, че времето все пак го е забравило. Опитите му за контакт с публиката не хванаха дикиш, въпреки припомнянето му, че е бил тук преди доста години/1981 г./, и доброто му сценично поведение.

Хора от публиката обясняваха на други, че мислели групата за българска/вероятно я бъркаха със „Сребърните гривни”…

Бандата от бивша Югославия показа типичния си мелодичен рок, но все пак елементарен като арсенал.

Циганите останаха равнодушни към Владо Калембер и колегите му – тук там имаше някой представител на братята, който вероятно не знаеше за какво става дума. Сръбската музика не е ромска чалга явно, освен ако не бе излязла пред общината Лепа Брена.

Имаше и тийнейджъри, но не се виждаше особен ентусиазъм в редиците им. Средното поколение решително преобладаваше, ала и то бе без патос, което за мен си бе изненада. Голяма изненада, защото пичовете от селата пиеха по едно кило ракия на „О, Ана” и „Курви, сбогом”, но може би именно това бе довело до петъчната амнезия.

Разглезеното от телевизиите и от качените парчета в интернет население, ще убие живата музика, а в крайна сметка и самата музика.

Но да се върнем на фактите, не над 10 000 почитатели, а поне 75 хиляди. И пред община Ямбол няма никакъв площад, площадът на града ни се намира в пространството около Безистена и се нарича „Освобождение”. Ако има по-паметливи, трябва да го помнят и под името „Сталин”.

Не вярвам да има живи, които да го „виждат” от времето, когато се е наричал „Кобург”.

Някой/ дали не беше пак пресцентърът на община Ямбол?/, сравни популярността на „Сребърни криле” с тази на „Ролингстоунс”. В някогашната Югославия – може, но не и зад Желязната завеса.

И не е проблемът в годините, Мик Джагър е по-възрастен от Владо Каламбер с 10 години, но ако стъпи в Ямбол, тогава може и да има фенове чак от Тутракан.

Борислав Ненов

About the Author :