Не е ясно дали Радионов остава на треньорския пост

DSC02160aВсе още Управителният съвет на баскетболен клуб „Тунджа” не е решил дали старши треньорът Юлиян Радионов ще продължи да бъде начело на мъжкия „Ямбол” и през следващия сезон.

„Жълто-сините” завършиха на пето място, което бе до голяма степен поставената задача пред доскорошния плеймейкър на „Ямбол”, дълги години и национален състезател. При класирането в редовния сезон нашият тим изпревари доста по-скъпата селекция на „Рилски спортист” /Самоков/, но, за разлика от ямболските баскетболисти, хората на Росен Барчовски направиха много силно участие в турнира за Купата на България и стигнаха до финалния мач, като преди това изхвърлиха „Лукойл-Академик”.

А решаващ мач за Купата на България се помни, докато нашите се представиха безлично на турнира и отпаднаха лесно от „Балкан”.

Играта на „Ямбол” в първенството бе твърде противоречива – по ред причини се закъсня със селекцията и тръгнахме без типичен плеймейкър и централен нападател. После дойде американецът Уил Уокър, и въпреки че получаваше най-голямата заплата в отбора, плеймейкърът не игра с душа и бързо напусна, възползвайки се от отворената клауза в договора му.

По-късно бе решен и проблемът с централния нападател. На този пост Юли Радионов бе харесал американеца Пол Бюторак, но той се оказа типична четворка, а не център.

В крайна сметка се наложи Бюторак, дошъл от първенството на Япония, да бъде освободен и чак през зимата към „Ямбол” се присъедини 211-сантиметровият български национал Костадин Маршавелски.

Преди това той игра във втора дивизия на Испания, като там получаваше съвсем малко игрово време и това го тласна към по-разумния вариант – да приеме офертата на нашето ръководство. Маршавелски показа, че има качества – техничен е, много подвижен за височината си, играе разнообразно, но не бе използван достатъчно от треньорския ни щаб, а после получи травма и пропусна страшно много двубои.

Това наложи в зала „Диана” да пристигне хърватският тежък център Франко Кащропил. Изключително опитен, играл в Евролигата, но и той с проблеми в предишния си клуб. Франко направи няколко силни мача, после формата му спадна, а в решителната фаза – плейофите, изобщо не можа да влезе на терена – травма.

Така на „втория етаж” ямболският тим на практика през целия сезон имаше главоболия.

Привличането на Павлин Иванов, тръгнал от клуб „Тигър” , бе много свежа вест, ала идеята на Юли Радионов да го преквалифирира в плеймейкър претърпя фиаско.

И „Ямбол” игра цял сезон без истински гард-организатор, което сваля класата на всеки клуб. И прави играта на другите от отбора не достатъчно ефективна.

Стоян Петков направи поредния си много силен сезон, новите Славейков, Маринчешки и Цветков играха добре, като Славейков имаше страхотни изяви почти през цялото време.

Публиката обаче намаля, в плейофите Варна ни разби по късата процедура, а дори у дома през редовния сезон не затруднихме никой от грандовете.

И не бяхме особено атрактивни – така че твърде противоречив сезон за Юли в новата му роля.

Борислав Ненов

About the Author :