Не Георги, а Жоро, и то от устата на Цветанов, или изборната „индулгенция” за ямболския кмет

GERB_Y_1Още когато Цветан Цветанов на 18 август се появи на последната права към хотел „Диана палас”, и редом с него крачеше кметът на Ямбол Георги Славов, стана ясно, че на изборите няма да има сензация. Минути по-късно шефът на Централния предизборен щаб на ГЕРБ вече говореше пред медиите за кандидатите на партията-победител край Тунджа.

Цветанов, оповестявайки вече и де факто, че Славов отново ще атакува Бялата къща, назоваваше кмета не Георги, а Жоро.  Знакът бе недвусмислен – ако някой е допускал, че с Бойко сме свалили доверието си към кмета на Ямбол, трябва решително да се коригира.

И ако е от ГЕРБ, да внимава много в картинката по време на кампанията. Защото, ако досега е имало дори и най-плахата идея за бунт на кораба, това вече е забранено.

ТОЗИ Е НАШИЯТ ЧОВЕК. Не зная защо колегите от другите ямболски медии не обърнаха внимание на това ЖОРО, вместо Георги. То обаче си бе възлово. На масата в конферентната зала на „Диана палас” беше във ВИП групата на ГЕРБ и областният управител Димитър Иванов, считан от някои за инициатор на съмнението дали Славов трябва да излиза пак на изборите.

Иванов може да стане олимпийски шампион по безизразно лице. Дали става дума за голям  футболен мач и дори за хубава жена, по лицето му не се изписва нищо. Така беше и в оня следобед , когато Цветанов оповести победата на „ЖОРО”. Все пак един интересен политически играч липсваше от  брифинга – Александър Стойков. А именно той бе втората ямболска номинация, изпратена в централата на ГЕРБ. Мнозина твърдят, че проформа, за изборите, Борисов и Цветанов искали да има две кандидатури от всеки областен град.

Съмнявам се в подобна директива. Може, разбира се, Стойков да е бил възпрепятстван да присъства на представянето на Славов, както и на другите лица за кметове в Ямбол и областта. И това обаче ми се струва странно, защото именно Александър Стойков е общинският председател на ГЕРБ в Ямбол. И то не от вчера, а от доста години. И в две поредни изборни кампании точно Стойков бе шефът на местния предизборен щаб на ГЕРБ. Кампаниите бяха изключително успешни за ГЕРБ –Ямбол, победа на „ЖОРО”, и пълен превес на ГЕРБ в Общинския съвет.

Не вярвам в случайностите, особено в политиката. И особено, когато на масата на щаба на ГЕРБ има място за Николай Костадинов, експерт в Историческия музей, един от многото общински съветници на тази партия, а няма място за местния лидер на ГЕРБ-Ямбол Стойков.

Дали, ако е имало дори малък бунт срещу ЖОРО, точно Стойков не опира пешкира? Губернаторът Димитър Иванов може и да мине гратис, ако е участвал в тази акция,защото се брои за  връзката между посланика ни в Хърватска  Таня Димитрова и двамата могъщи в ГЕРБ.

Сега се сетих – виждал съм все пак веднъж  губернатора с променено лице. На последните парламентарни избори той бе обявен чак на пето място в листата на ГЕРБ. Чак там, а беше доскоро депутат от герберите. Наскоро, преди да обявят листата, писах статия, в която изразих скепсис относно някои качества на Иванов. След обявяването на номинациите се забавих малко, за една цигара, а и разменихме две думи с Иван Чолаков, който твърдо влизаше в Народното събрание – бе водач на листата. Не защото Иван щеше да стане депутат, а защото се познаваме от над 20 години. И няма защо да го четкам, късно ми е за такива пиеси. Чолаков  си замина по пътя, тогава видях Димитър Иванов, и с него също разменихме няколко думи.  Няма да казвам за какво точно сме си говорили, това са неща между нас двамата, но бившият губернатор бе доста умислен.  Тъжно умислен. Да си преди броени седмици депутат, а сега да си едва ли не на куйрука в депутатската листа не е добър знак. И има за какво да мисли човек. Особено човек, който постига всичко чрез политиката. И ако е аут от доверието на  лидерите на ГЕРБ, го чакат сложни дни.

Казах на Иванов, че той ще стане отново областен управител. Май не беше сигурен в този вариант. Стана обаче. Не познавам никой от босовете на герберите в София, но считах, че няма да го оставят съвсем извън играта.

„Жоро е изключително добър кмет”, това рече в „Диана палас” Цветанов на 18 август.  Ако някой мисли, че между Георги и Жоро няма разлика, има сериозен проблем, ще пропусна да кажа какъв. Жоро си беше „индулгенция”, това даде и пълна яснота около крайния изход от епичната история за „водопроводното дело”, по което кметът на Ямбол е с осъдителна присъда.

Последната инстанция обаче за седем месеца така и не намери време да се произнесе  какъв човек стои начело на областния град – невинен или виновен. Сега пък не може,защото Темида е в отпуск, през септември още по-малко – почва предизборната кампания.

Тя, всъщност, може би и свърши, след оповестената още веднъж близост между Цветанов и Славов, като виждам колко разпиляна е опозицията срещу него…

Борислав Ненов

About the Author :