Не вярвай на патриотите, дори когато ти дават гласове….

Валери Симеонов 19112014 1Присъствието на Обединените патриоти в правителството на Бойко Борисов донесе вече доста гафове, а тепърва тези гафове ще стават още по-крупни. Те идват оттам, откъдето и можеше да се очакват – от лидера на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов. Търговецът на скрап, както го нарече в една своя книжка неговият съученик от ямболската Математическа гимназия, а сетне и съпартиец, Волен Сидеров. Сидеров посвети брошурата на колегата си, когато вече бяха се изкофтили отношенията им, но в България всичко е предпоследно, и видяхме, че двамата преди около две години пак претоплиха гозбата си.

Мнозина очакваха, въпреки че не влезе в изпълнителната власт, големите гафове да дойдат от страна на Сидеров, но той, както преди няколко месеца писах, сега играе друга пиеса, пиесата на носталгиращия по младостта си мъж. Закротен, задомен за трети път, предсказуем. Поне през последните няколко месеца, но Волен си е Волен  и във всеки час от денонощието той отново може да сътвори голям скандал.

Докато той кротува, Валери Симеонов беснее и за двамата. Някои от издънките му, като тази със заплашването с уволнение на телевизионния журналист Виктор Николаев или пък меренето на шума из курорта „Слънчев бряг”, влязоха вече в антологията на политическите простотии. Следовникът на Бай Ганю обаче има почти колосална енергия и със сигурност ще продължи с изцепките си. Те са толкова очевадни, че дори неговият коалиционен партньор Красимир Каракачанов на няколко пъти вече се разграничи от думи и жестове на шефа на Националния фронт за спасение на България.

Горката България! Щом такива като Симеонов дойдоха да я спасяват, по-добрите й дни се отлагат за дълъг период. Бойко Борисов все пак донякъде извади късмет, при съставянето на третото си правителство. Късмет, че нито „Атака”, нито ВМРО , нито НФСБ имат що годе подготвени кадри за участие в Министерския съвет. Които министри минаха като хора на Обединените патриоти, те всъщност бяха твърде далеч от актива на националистите.

И един Валери Симеонов обаче стига, особено, когато заглади косъма, както е ситуацията в момента при него. Премиерът вероятно се пази не толкова от атаките на Корнелия Нинова и БСП, колкото от изявленията и пътешествията на вицепремиера си из държавата. ГЕРБ и Борисов няма как да се лишат от гласовете на Обединените патриоти в Народното събрание, което е тежък камък на шията на министър-председателя.

Не вярвай на данайците, дори когато носят дарове, гласи една стара максима. Спокойно можем да я прехвърлим към партията на Валери Симеонов и него самия.

И ако сега има затишие, то със сигурност това е затишие пред голям гаф. Животът на Симеонов без това е невъзможен.

Борислав Ненов

About the Author :