Неясен изход на делото за взривовете край Петолъчката

IMG_7646qЯмболски районен съд започна за трети път да гледа делото за взривовете край Петолъчката, но макар и процесът да е насрочен за четири поредни дни отново няма изгледи той да завърши скоро. Все още съдът не е открил вещи лица, които да извършат комплексната съдебно-техническа експертиза, която ще докаже коя е причината за взривовете. Запознати коментират, че ще бъде изключително трудно да се открият накива експерти по взривовете, които да не са свързани с пострадала или заинтересована страна – Министерство на отбраната, служба „КОС” на МВР или фирмите, които са съхранявали боеприпаси в базата. Точно заради такава служебна обвързаност с една от фирмите, загубила боеприпаси за над 10 млн. лв. при взривовете, са отведени трите вещи лица, изготвили предната комплексна съдебна експертиза.

Днес съдът ще изслуша оценъчната експертиза, която ще установи какви са нанесените щети. Към нея беше добавен и експерт, който да каже какви са щетите на земеделските производители.

Адвокат Ивета Анадолска, защитник на обвиняемия Делислав Делев, обясни, че съдът е приел искането им за назначаване на криминалистична екстпертиза и тя ще бъде изслушава в сряда, защото вещото лице е свободно тогава. „Тази експертиза е много важна и аз се изненадвам, че тя не е назначена в досъдебното производство, защото тази т. нар. сива бойна част е снимана от един работник и въз основа на тази снимка работят техническата експертиза. Какво е написано на бойната част ще се установи от тази криминалистична експертиза и едва след това техническата може да каже дали това е бойната част, която фигурира в обвинителния акт, защото аз не съм съгласна с прокурора, че няма значение какво е гръмнало”, каза за „Делник” защитникът на обвиняемите. Според адвокат Анадолска могат да се намерят независими експерти за съдебно-техническата експертиза: „Най-вероятно ще има такива експерти, които не са зависими, най-малкото, примерно, от БАН, които няма как да бъдат зависими”.

Според адвокат Жанета Алдинова, представител на родните на загиналите работници, те са много обезпокоени от многократното отлагане на делото. Съпругата на загиналия Станимир Костов – Ирена Костова, не скри притеснението си от хода на процеса: „Разбира се, че ни е притеснено. Просто не мога да разбера как в България няма един човек, който да не е свързан дали с Министерство на отбраната, дали с фирмите, който да може да каже защо гръмнаха горе и трима човека си отидоха от този свят”. Най-вероятно след изслушване на криминалистичната експертиза в сряда, делото ще бъде отново отложено.

About the Author :