Неприлично е да си пешеходец в Ямбол

1349256109prВсе по-неприлично е да си пешеходец и в България, и дори в минаващия някога за кротък откъм автомобили Ямбол. От известно време, месец, а може би вече и два, по-лошата и тъпа част от ямболското население е подложена на интересен експеримент в района на площад „Боровец”.

На кръстовището, при зелен сигнал, пешаците или трябва да цепят по диагонала, за да стигнат до тъй жадуваното преминаване на транспортния епицентър, или да пробягат разстоянието. Ако заложат на второто, трябва да имат скоростта ако не на Ивет Лалова, то поне на  вицешампион при 16-годишните в България.

Иначе няма да постигнат нищо повече от едно ялово придвижване от единия светофар до другия, без никаква надежда да преминат до нормалната точка на порива си – излизане от кръстовището. Червеният сигнал работи здраво в полза на бойкото племе на автомобилистите. „Шофьорите са като ято”, бе прозрял още преди почти 40 години ямболският автор Стефан Чирпанлиев. Даже по тоя текст направиха и песен.
Ятото на шофьорите обаче не е от лястовици, нито от врабчета. Когато си на подстъпа до аптека „Карагьозова”, едни автомобили настъпват отляво, други прииждат от улица „Д. Благоев”, в участъка откъм болницата. Тези, отляво, въртят воланите, дори когато сигналът е вече зелен. Преди един-два месеца, подобен филм нямаше, и пешаците се бяха пригодили към и тогава сложната за тях ситуация. Сега обаче тя не е сложна, тя е кошмарна.

Все пак те успяват да преминат от аптека „Карагьозова” до другия край на пешеходната пътека. И толкова – там вече ги чака червеният светофар, и пресичането, за да стигнат до „Оптикатата” отсреща, е мисия невъзможна. Кадърът, няма накъде, се спира. Не всяка баба е във формата на Ивет Лалова, но и за младоците е трудно да тичат, за да се вместят в това спринтьорско време. А то е време за бягане от Златната лига не на 100, а на 60 метра.

Не вярвам шофьорското ято да е забелязало, но то не спира да води съдбовни разговори по мобилните си телефони, докато кара по това кръстовище. Странно е, че при такива огромни бизнес сделки, икономиката на страната е в тинята. Може би, ако изобщо нямаше светофари, и съответно пешеходци, брутният вътрешен продукт след няколко месеца ще задмине този на Норвегия.

Още през двайсетте години на миналия век съветските сатирици Илф и Петров бяха отбелязали, че да имаш автомобил е не лукс, а необходимост. Но май не упоменаваха в романа си „Златния телец”, че пешеходците трябва да си стоят само и единствено у дома, или на работното си място. А и все още до работното място трябва да отидеш, дори и да си с автобус или пеша.

Мъдрите съграждани от Комисията по безопасност на движението, в която влизат все представители на крайно отговорни институции, така преценили ситуацията с кръстовището на площад „Боровец”. Иновация, демек. Ако взема някой от тях, а може и всичките да опитат, ще ми е много интересно как ще преминат пеша това пространство.

Надали някой от тях е във формата на Ивет Лалова. А може би, чисто и просто, никой от тях не е мислил, че в Ямбол има и пешеходци, а не само шофьори, които не само са като ятото от филма на Хичкок, а и водят постоянни и съдбовни разговори с шефа на Международния валутен фонд. Или поне с главния прокурор.

Борислав Ненов

About the Author :