Неправилно спиране на украинския ТИР причинило катастрофата край Лесово?

Ямбол, 9.10.2020 г.

Неправилно спиране на украинския ТИР е вероятната причина за катастрофата с бус  с 19 пътници край Лесово, в която  загинаха трима души, а 16 бяха ранени. Шофьорът на ТИР-а е задържан в ареста, утре прокуратурата ще му повдигне обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нарушаване на правилата за движение.

Инцидентът стана към 5,45 ч сутринта на прав участък към 3 км преди граничния пункт. ТИР-ът е спрял неправилно на пътното платно, някои от пътниците дори твърдят, че не е имало светлини и шофьорът на микробуса видял в последния момент че камиона. На пътя има малко над 20 метра спирачен път, но бусът се е врязал в каросерията на камиона. Водачът на буса и двама мъже на предните седалки били убити на място. Възрастта на жертвите е 59, 53 и 70 години. Всички останали получили различни травми си били откарани в болница – 11 са постъпили в ямболската болница, двама са насочени към сливенската, има и такива, които са отказали хоспитализация. Пътуващите са били от Сливен, Ямбол и Карнобат.

Две жени, които са били в най-тежко състояние, бяха откарани с военен самолет “Спартан” в “Пирогов”. Самолетът излетя от летище Безмер към София към 18 часа. Преместването им се забави с часове заради влошаване на състоянието им. Наложи се софийските специалисти, които дойдоха и с апаратура, да върнат пациентите в ямболската болница, за да ги стабилизират и едва тогава да излетят.

Министърът на здравеопазването пристигна още преди обяд в Ямбол, за да координира оказването на медицинска помощ на пострадалите и остана до транспортирането на двете пациенти в най-тежко състояние.

Министър Ангелов коментира състоянието им: “Едната е в по-стабилно състояние, другата в тежко от нея състояние, стабилизирани са. Едната е интубирана. Заминаха със Спартана за София. На място на летището ще ги чакат две линейки с анестезиолози реаниматори. Няколко разговора проведох с професор Балтов, с професор Габровски, като се върнем в София на място ще отидем да видим какво е тяхното състояние, надявам се да се оправят. Те са две сестри”. По-рано той обясни, че се налага жените да бъдат транспортирани спешно с въздушен транспорт, защото са с по-сериозни фрактури на таза, с кървене и има опасност при преместването им от Ямбол до София с линейки”.

Началникът на Спешното отделение д-р Валентин Вълчев съобщи в какво състояние са останалите катастрофирали, настанени в ямболската болница: “Някои от тях са в тежко, но за момента стабилно състояние. Всички екипи работят на високи обороти в болницата”.

Министър Ангелов благодари на всички екипи на Спешната помощ, медиците в Ямбол и пилотите на самолета за навременната и професионална реакция в създалата се тежка ситуация.

 

About the Author :

1 Comment to “Неправилно спиране на украинския ТИР причинило катастрофата край Лесово?”
  • ямболията
    October 10, 2020 - Reply

    Какво неправилно спиране вие сте луди ! Виновниците са АПИ и МРРБ и КАТ защо голям паркинг на Лесово и четирилентов път от Лесово до Елхово ??? От години има километрични колони до пункта а пътя е двулентов и в есенните и пролетни месеци има адска мъгла по целия път заради река Тунджа ! Жалко подобие а държава сме ! Питайте Елховския кмет какво е направил за да задейства АПИ за паркинг и ремонт на пътя !

Leave a reply