Непоказваните картини на Панайот Панайотов – изложба, посветена на 110 г. от рождението му

111111Изложба, посветена на 110 години от рождението на нашия земляк художника проф. Панайот Панайотов, бе открита вчера, 3 септември 2019 г. в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Тя се състои от около 70 непоказвани досега на публиката картини, притежание на синовете му проф. Панайот Панайотов-Пането и Михал Михалев, които също присъстваха на събитието. Почетното участие на галерия „Жорж Папазов“ е само с една творба – автопортрет на художника.

Връзката на родения в Стралджа творец с Ямбол остава силна през целия му живот. Когато навършва 70 години, своята юбилейна изложба той прави не в София, а именно в ямболската, тогава съвсем нова галерия „Жорж Папазов“. Силна изложба на творби на проф. Панайотов имаше в Ямбол и през 2014 г. IMG_0095Синовете му също са големи приятели и дарители на галерията. На 26 септември, когато изложбата приключва, ще бъде презентиран албум, подготвян от тях, ще бъде излъчен и филм за творческия път и личността на големия художник, съобщи директорът на галерията Петко Йорданов.

Експозицията, посветена на 110-та годишнина от рождението на твореца, беше представена от изкуствоведа Стойка Цингова. „Верен на истинността и искреността, той избира да следва пътя на реалистичната живопис, като изгражда свой разпознаваем почерк“, отбеляза тя. Онова, върху което бе акцентирано от творческата му биография, бе, че той налага безапелационно таланта си още през първата година като студент в Художествената академия – печели първа награда сред съвипускниците си. Завършва като първенец на випуска при проф. Никола Маринов. През 1950 33333г. е поканен като преподавател в Художествената академия, където три години е заместник-ректор, а в периода 1952 – 1963 г. е ректор – време на преход от култовско господство в изкуството към известна либералност. От 1964 г. до пенсионирането си е декан на Факултета по изящни изкуства. Професор по живопис е от 1959 г. Още докато е бил на свободна практика, представя България и изкуството й на венецианското биенале през 1948 г. Дотогава е имал няколко самостоятелни изложби в София, Карнобат и Ямбол. До 1981 г., когато е юбилейната му изложба в Ямбол, не е имал други самостоятелни изяви.

Проф. Панайотов е известен най-вече с живописните портрети, които прави на държавни глави, патриарх Максим, генерали и др. – всичките по снимки, само патриарх Максим му е позирал. Настоящата изложба го представя от съвсем различен ъгъл. IMG_0084Експозицията е изключително богата жанрово, представени са всички направления, в които е работил – портрет, вкл. автопортрет, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция. Пейзажите обаче преобладават – най-много са планинските, има морски, архитектурни, градски. Улавянето на атмосферата, усещането за хармония, силното национално българско присъствие в картините и разпознаваемия почерк са нещата, характерни за платната. Красиви картини, в които има от спокойствието и равновесието на едно време, което живелите тогава помнят. Пейзажите се отличават с дълбочина и простор на изобразеното. Част от творбите оставят усещането, че са нарисувани на един дъх, при други мазките са положени плътно и съсредоточено.

IMG_0103“Искаме да покажем това творчество на баща ни, което не е показвано. Тази изложба е възможност да погледнем към нашите корени, откъдето идваме”, бяха думите на сина Михал Михалев при откриването. Неговият брат, не само съименник, но и също известен художник като баща си – проф. Панайот Панайотов-Пането, отбеляза, че това са картини от ателието на художника, показвани са само семейно. Техният баща е свързан с нашия край, с тази галерия и те, неговите наследници, продължават в същия дух.

Няма обикновени неща в живота, когато са видени и пресъздадени от голям художник, чудото е в малкото и ежедневното, си мисли човек, когато съзерцава картините на проф. Панайот Панайотов. А изложбата е най-красивият начин за отбелязване на 110 години от рождението му, спомен за личността и неговото творчество.

IMG_0093 IMG_0096 IMG_0083 IMG_0085 IMG_0087 IMG_0089 IMG_0090 IMG_0091

About the Author :

Leave a reply