„Непознати европейски художници“ – духът и класата на Стария континент

SAM_9681-Изложбата „Непознати европейски художници“ от частната колекция на Михаил Михалев и съпругата му, бе открита вечерта на 6 април в голямата зала на Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Михаил Михалев е син на големия български художник от Стралджа Панайот Панайотов. Картините са събирани в продължение на повече от 35 години, представят се за пръв път пред публика. Изложбата ще остане в Ямбол до 2 май.

Това са живописни платна на различни европейски художници от 20 век, разнообразието от имена и жанрове е голямо. Могат да се видят пейзажи, натюрморти, голо тяло, портрети. При подбора на платната водеща е емоцията, която всяка една картина е доставила на създателите на тази колекция. Те не са се водили от това дали и доколко е популярен даден художник, а по-скоро от това как неговата картина им въздейства и как тя отговаря на техните емоции, отбеляза при представянето Стойка Цингова, уредник в галерията и изкуствовед. На чисто визуално ниво в картините SAM_9691-откриваме характерната за Западна Европа природа, архитектура, облекло на изобразените фигури. Но по-същественото е, че платната носят и духа на някои западноевропейски тенденции преди появата на модернизма. Платната ни пренасят някъде в Западна Европа, употребата на определени цветови гами,  подхода при изобразяването на сюжета също имат европейско звучене, отбеляза Стойка Цингова. Колекцията има своеобразна физиономия  и стои единно, въпреки разнообразието и различията на картините, най-вероятно благодарение на интуицията на създателите си , които с течение на времето са си изработили критерии, по които да я обогатяват.

Връзката на ХГ „Жорж Папазов“ с Михаил Михалев вече има история. През 2014 г. нашата галерия направи ретроспективна изложба на бащата Панайот Панайотов. „Тази изложба SAM_9675остана като много запомняща се, защото той е изкусен майстор, голям познавач на пейзажа, но по-известен като много голям портретист. Показахме филма „Строител на българската култура“, посветен на Панайот Панайотов на сценариста Елена Димитрова“, припомни директорът на галерията Петко Йорданов.  Неговият брат е проф. Панайот Панайотов – преподавател в Националната художествена академия, имаше изложба в Ямбол озаглавена „Макулатура“, участвал е и в пленера „Певецът на Тунджа“.

Самият притежател на колекцията Михаил Михалев и съпругата му пожелаха на посетителите на галерията пълно наслаждение. Те признаха, че не са събирали картините само за себе си, а с желанието да дойдат в България, да стигнат до сърцата и душите на повече хора.

Картините в изложбата са с много цвят, с много одухотвореност. Попадаш в свят на красота, хармония и извисеност. Казано накратко, това е изложба, която е чест за Ямбол и трябва да бъде видяна!

SAM_9676 SAM_9679 SAM_9696 SAM_9699 SAM_9700 SAM_9701 SAM_9702

About the Author :

Leave a reply